Italijos žvalgyba: į Europą slapta pateko 400 „Islamo valstybės“ kovotojų

Anksčiau kaliniams galvas kirtęs teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ vadeiva vėl grįžta į Europą su 400 savo patikėtinių, skelbia Italijos dienraštis „L'Espresso“.

Į Kosovą džihadistai kovotojai grįžta verbuoti kitų musulmonų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Į Kosovą džihadistai kovotojai grįžta verbuoti kitų musulmonų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2017, 7:56 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:52 PM

Buvęs NATO pajėgų karys Lavdrimas Muhaxheri ir jo vyrai yra tarp tūkstančių, kurie bėga nuo Siriją ir Iraką apėmusio konflikto.

Taip teigia šaltiniai Italijos žvalgyboje. Baiminamasi, kad dauguma karių gali apsimesti pabėgėliais, kad patektų į Europą neatpažinti.

L.Muhaxheri, taip pat žinomas kaip Abu Abdullah al-Kosova, yra iš Kosovo kilęs vadeiva, kuris žinomas dėl savo gebėjimo privilioti džihadistų iš užsienio valstybių.

Kosovo albanas į Siriją išvyko 2012 metų pabaigoje, vėliau pasirodė keliuose propagandiniuose vaizdo įrašuose, kuriuose kvietė savo tautiečius prisidėti prie „Islamo valstybės“.

Be to, jis kamerai pozavo ir atlikdamas kelias kalinių žmogžudystes – vienam jų nukirto galvą, o kitą nužudė paleisdamas į jį raketą.

„L'Espresso“ šaltinių Italijos žvalgybos tarnybose teigimu, 300-400 džihadistų kartu su juo atvyko į Kosovą.

Jo atvykimas taip pat sutapo su kurpiamais planais atakuoti Izraelio nacionalinę futbolo rinktinę ir kitus taikinius, kuriuos, kaip manoma, jis pasiūlė pulti grįžęs į gimtinę,

Prokuratūros teigimu L.Muhaxheri ir kitas islamistas Ridvanas Haqifi planavo išpuolius prieš tarptautines ir valstybines institucijas Kosove, kad čia plėstų „Islamo valstybės“ įtaką.

Atskleidus šį planą buvo suimti 19 žmonių, o pagrindiniu jų vadovu nustatytas L.Muhaxheri.

„Daug džihadistų grįžta į Europą ir Balkanus, norėdami suduoti naują smūgį Senajam žemynui. Kai kurie yra atpažįstami saugumo tarnybų, tačiau dar daugiau sienas kerta nepastebėti“, – dienraščiui teigė šaltinis.

Italijos žvalgybos duomenis vėliau paneigė Kosovo policija, kuri, nors ir pripažino, kad A.A.al-Kosova buvo išpuolių organizatorius, teigė, kad jis vis dar Sirijoje.

Tai nebūtų pirmas kartas, kai šis islamistas grįžta į gimtinę nepastebėtas. Jam pavyko į Kosovą patekti 2013 metais, ir jis net buvo nufotografuotas, bet prieš jį sugaunant, teroristas sugrįžo į Siriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.