Mirė garsus lenkų sociologas ir filosofas Zygmuntas Baumanas

Eidamas 92-uosius metus mirė žymus Lenkijos sociologas, filosofas Zygmuntas Baumanas. Apie profesoriaus mirtį pranešė jo gyvenimo draugė Aleksandra Kania. Pastaruoju metu vyras sirgo.

Z.Baumanas buvo vienas žymiausių XX a. antros pusės postmoderniojo vartotojiškumo bei takiosios modernybės reiškinių teoretikų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Z.Baumanas buvo vienas žymiausių XX a. antros pusės postmoderniojo vartotojiškumo bei takiosios modernybės reiškinių teoretikų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2017, 6:00 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:25 PM

Z.Baumanas buvo vienas žymiausių XX a. antros pusės postmoderniojo vartotojiškumo bei takiosios modernybės reiškinių teoretikų.

Z.Baumano darbų temos – dabarties tapatybės trajektorijos, globalizacijos pasekmės žmogui, socialinė mintis ir viešoji erdvė. Jis ypač išgarsėjo 1989-aisiais metais, pasirodžius knygai „Modernybė ir Holokaustas“. Už šį leidinį Z.Baumanui suteikta Amalfio sociologijos ir socialinių mokslų srities premija.

Pernai rugsėjį buvo numatytas profesoriaus vizitas Lietuvoje, tačiau jis neįvyko dėl pablogėjusios profesoriaus sveikatos.

Z.Baumanas Vytauto Didžiojo universitete(VDU) turėjo surengti diskusiją ir paskaitą kartu su VDU profesoriumi Leonidu Donskiu.

Z.Baumanas gimė 1925 metais Poznanėje. 1939 metais naciams užėmus vakarų Lenkiją, jis su šeima pasitraukė į sovietų kontroliuojamą dalį.

Z.Baumanas tarnavo tarybinėje Lenkijos kariuomenėje, buvo atsakingas už politinį švietimą, dalyvavo Kolbergo ir Berlyno mūšiuose, dirbo komunistinėse žvalgybos struktūrose.

Po karo Z.Baumanas Varšuvos socialinių mokslų akademijoje studijavo sociologiją, vėliau filosofiją Varšuvos universitete. 1959 metais jis išleido pirmąją savo knygą.

1968 metais Lenkijoje išaugus antisemitinės nuostatos, mokslininkas išvyko į Izraelį, dėstė Tel Avivo universitete, bet netrukus persikėlė į Angliją, Lydso universitetą. Nuo to laiko gyveno Anglijoje, rašė anglų kalba.

Z.Baumanas parašė per pusšimtį knygų, daugiau kaip 100 straipsnių, juose daugiausia nagrinėjo tokias temas kaip globalizacija, modernybė, postmodernizmas, vartotojiškumas, moralė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?