JAV prezidento žingsnis ir nustebino, ir įsiutino

JAV prezidentas Barackas Obama priėmė netikėtą sprendimą. Buvusiam armijos analitikui Bradley Manningui, dabar žinomam kaip translytis asmuo Chelsea Manning, sutrumpino 35 metų laisvės atėmimo bausmę.

Žmonės ragino iš kalėjimo paleisti nekart bandžiusią nusižudyti Ch.Manning.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Žmonės ragino iš kalėjimo paleisti nekart bandžiusią nusižudyti Ch.Manning.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2017, 2:53 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:02 PM

Priėmęs vieną paskutinių sprendimų per savo besibaigiančią kadenciją B.Obama suteikė malonę 64 asmenims, dar 209 kaliniams sušvelnino bausmes. Tarp pastarųjų yra ir 29 metų translytė Ch.Manning, 2013-ųjų rugpjūtį nuteista už šnipinėjimą ir kitus nusikaltimus – dabar ji išeis į laisvę jau šių metų gegužę.

Tarp Ch.Manning nutekintų konfidencialių dokumentų buvo JAV karinių pajėgų bylos, susijusios su karais Irake bei Afganistane, ir diplomatinės depešos su itin tiesmukais ir kritiškais atsiliepimais apie užsienio lyderius bei pasaulio įvykius.

Ch.Manning padarė kaltės pripažinimo pareiškimą ir buvo nuteistas karinio tribunolo.

Dokumentuose jis buvo įvardytas kaip moteris, tačiau kalinamas vyrų kalėjime, neretai uždaromas į vienutę ir jau dukart mėgino nusižudyti.

Aktyvistai tvirtino, kad Ch.Manning paskirta per griežta bausmė, ir pabrėžė didelį psichologinį translyčio buvusio kario pažeidžiamumą.

„Toks B.Obamos sprendimas tiesiogine prasme gali išgelbėti Chelsea gyvybę“, – sakė Chase’as Strangio iš žmogaus teisių organizacijos „American Civil Liberties Union“.

Vis dėlto šis B.Obamos sprendimas yra kiek netikėtas, turint galvoje, kad jis priimtas per patį skandalo dėl kibernetinių atakų, kuriomis siekta paveikti JAV prezidento rinkimų procesą, įkarštį.

Respublikonai neslėpė pasipiktinimo B.Obamos žingsniu.

„Tai tiesiog šokiruojantis sprendimas, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas. – Dėl Ch.Manning išdavystės kilo grėsmė amerikiečių gyvybei ir buvo paviešintos vienos opiausių mūsų valstybės paslapčių. Prezidentas B.Obama sukūrė pavojingą precedentą, kai asmenys, sukėlę pavojų mūsų nacionaliniam saugumui, nebus laikomi atsakingais už savo nusikaltimus.“

Respublikonų senatorius Tomas Cottonas, vienas iš galimų pretendentų ateityje užimti partijos lyderio postą, išreiškė didžiulį pasipiktinimą B.Obamos sprendimu ir sakė, kad „mes neturėtume išdaviko laikyti kankiniu“.

„Nesuprantu, kodėl prezidentas jaučia ypatingą užuojautą asmeniui, sukėlusiam grėsmę mūsų karių, diplomatų bei žvalgybos pareigūnų gyvybei ir įstūmusiam į pavojų mūsų sąjungininkus“, – stebėjosi politikas.

Tarp asmenų, kuriems B.Obama sušvelnino bausmę, taip pat yra puertorikietis nacionalistas Oscaras Lopezas-Rivera, jau daugiau nei tris dešimtmečius kalintis už terorizmą.

B.Obama taip pat suteikė malonę Jamesui Cartwrightui, keturių žvaigždučių dimisijos generolui, kuris melavo Federaliniam tyrimų biurui dėl savo pokalbių su žurnalistais apie Irano branduolinę programą. Šiandien bausmės bus sušvelnintos dar vienai asmenų grupei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.