Jensas Stoltenbergas: „NATO nori dialogo su Rusija“

Kaip ir naujoji Jungtinių Valstijų administracija, NATO nori kalbėtis su Maskva, tačiau

Aljansas nori tik laikydamasis tvirtos pozicijos, teigė NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aljansas nori tik laikydamasis tvirtos pozicijos, teigė NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2017, 11:13 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:18 AM

Kalbėdamas apie Europoje tvyrančią baimę, kad Vašingtonas gali daugiau nebeprisiimti įsipareigojimų NATO, po pokalbių Briuselyje su Bulgarijos prezidentu Rumenu Radevu J.Stoltenbergas reporteriams sakė, kad naujoji JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija padės Aljansui užtikrinti transatlantinį saugumą.

Remiantis J.Stoltenbergo žodžiais, per pastaruosius telefoninius pokalbius su D.Trumpu ir JAV gynybos sekretoriumi Jamesu Mattisu jie patikino, kad „JAV išlieka įsipareigojusios NATO ir transatlantiniam ryšiui“.

„Tai ne tik kalbos, mes matome, kad Jungtinės Valstijos iš tiesų didina savo buvimą Europoje“, – teigė NATO vadovas J.Stoltenbergas, omenyje turėdamas neseniai Rytų Europoje dislokuotus JAV karius ir karinę ginkluotę.

JAV kariai ir sunkioji ginkluotė į Europą pradėta gabenti sausio pradžioje. Šia misija siekiama pažaboti juntamą „Rusijos grėsmę“. Prie Rusijos sienų atvyko 87 JAV koviniai tankai, 144 „Bradley“ kovos mašinos ir 3 500 karių. Dėl NATO pajėgų sutelkimo pasieniuose su Rusija susitarta per NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje pernai liepą.

Kremlius sukritikavo šiuos NATO veiksmus ir teigė, kad jie kelia grėsmę nacionaliniam Rusijos saugumui. Nuo Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos NATO nesigailėjo Maskvos ir jos atžvilgiu laikėsi priešiškos politikos, o 2014 metų balandį vienbalsiai nusprendė nutraukti su Rusijos Federacija praktinį bendradarbiavimą.

JAV prezidentas D.Trumpas ir jo komanda taip pat parodė norintys gerinti santykius su Rusija. „Naujoji JAV administracija siunčia žinią, kad jie taip pat nori dialogo su Rusija, tačiau jis turi būti pagrįstas tvirta pozicija. Manau, kad tokią pačiame žinią siunčia ir visas Aljansas“, – teigė J.Stoltenbergas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.