Lenkiją purto skandalai, įkliuvo Varšuvos merė

Lenkiją purto net du su privatizacija susiję skandalai. Tarpukario turtuolių palikuoniai pareikalavo išpirkos už du jų žemėse įsikūrusius kaimus, o Varšuvos merija pričiupta lobusi iš neteisėtų sandorių.

Skandalas dėl žemės įvėlė ir Varšuvos merę H.Gronkiewicz-Waltz.
Skandalas dėl žemės įvėlė ir Varšuvos merę H.Gronkiewicz-Waltz.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2017-02-01 12:21, atnaujinta 2017-04-11 01:06

Pirmadienį Centrinio antikorupcinio biuro agentai areštavo kelis įtakingus Vidaus reikalų ministerijos ir Varšuvos merijos darbuotojus, kurie pelnėsi iš neteisėtų reprivatizavimo sandorių.

Visuomenę pribloškė ir trys vienos aristokratų šeimos palikuoniai, pareikalavę iškraustyti dviejų kaimų gyventojus arba sumokėti 0,5 mlrd. zlotų (115 mln. eurų) kompensaciją už nacionalizuotą žemę.

Per karą Varšuva buvo visiškai subombarduota, daugybė turto savininkų žuvo, o likę neturėjo lėšų namams atstatyti.

Tad siekdamas paspartinti sostinės atstatymą tuometis šalies vadovas Boleslawas Bierutas nurodė nacionalizuoti visus namus ir žemę, o miestą atstatyti bendromis jėgomis.

1989 m. Lenkijai ėmus kurti kapitalizmą savininkų palikuoniai pradėjo reikalauti turtą grąžinti.

Tiesa, nė viena vyriausybė vis dėlto nesiryžo priimti sugrąžinimą apibrėžiančio įstatymo.

Baimintasi, kad didžiulės išlaidos kompensacijoms gali sukelti finansinę krizę.

Išimties tvarka turtas buvo grąžintas tik Bažnyčiai ir tiems savininkams, kurie laimėjo bylas teismuose.

Tiesa, teismuose paprastų piliečių prašymai sugrąžinti turtą dažniausiai būdavo atmetami, o bylas laimėti įstengdavo tik keli advokatai, už tokias paslaugas ėmę labai brangų atlygį.

Dėl šios priežasties turto savininkai ėmė pardavinėti advokatams savo nuosavybės dokumentus, o šie atgautą turtą gerokai brangiau perpardavinėjo kitiems verslininkams.

Pasipelnė ir advokatai

Apie tai, kad sostinės turto privatizacijos rinkoje veša slapti susitarimai, iš kurių kartu su advokatais pelnosi politikai bei teisėsaugininkai, vietos žiniasklaida spėliojo jau keliolika metų.

Įtarimus stiprino pranešimai, kad advokatams grąžinamos net mokyklų, vaikų darželių ir ligoninių teritorijos, o valdininkai į tai nereaguoja.

Teisėsauga aferomis susidomėjo pernai, kai dienraštis „Gazeta Wyborcza“ atskleidė, jog su sandoriais susiję konkretūs žmonės Vidaus reikalų ministerijoje ir Varšuvos miesto savivaldybėje.

Šį pirmadienį Centrinis antikorupcinis biuras suėmė advokatą Robertą R. ir jam slapta talkinusią seserį, įtakingą Vidaus reikalų ministerijos darbuotoją Marzeną N. Į areštinę pateko ir advokato aferose tarpininkavęs Varšuvos merijos Nekilnojamojo turto skyriaus direktoriaus pavaduotojas Jakubas R.

Suimti buvo ir šio valdininko tėvai pensininkai, kuriems advokatas butais bei namais atsilygindavo už sūnaus paslaugas.

Jakubas R. prieš keletą metų savo noru išėjo iš darbo, bet pirma pasirašė nurodymą grąžinti turtą Robertui R., kuris iš valstybės teisiškai nieko negalėjo tikėtis.

„Gazeta Wyborcza“ atskleidė, jog Robertui R. buvo leista pačiame sostinės centre perimti 250 mln. zlotų (57 mln. eurų) vertės žemę, kuri prieš karą priklausė danų verslininkui.

Šios žemės valstybė neprivalėjo grąžinti, nes po karo Lenkija buvo atsiskaičiusi su Danija už jos piliečių prarastą turtą.

Braška merės kėdė

Žiniasklaida spėja, jog valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) šiais susitarimais susidomėjo siekdama pakenkti didžiausiai opozicinei partijai „Piliečių platforma“ (PPP). Mat kilo rimtų įtarimų, jog PPP tarybos narė ir Varšuvos merė Hana Gronkiewicz-Waltz irgi pralobo iš neteisėto turto grąžinimo.

Merės vyras advokatas sugebėjo privatizuoti ir vėliau už keliolika milijonų zlotų parduoti namą, kurio nuosavybės dokumentai buvo suklastoti.

Be to, merės nepuošia ir gandai, kad jos vyras atgauto namo gyventojus išgujo nepasigailėdamas net ligotų pensininkų.

Nacionalizuos kaimus

Aristokratų Grocholskių šeimos palikuonius pradžiugino administracinio teismo sprendimas, kad žemė, kurioje įsikūrę Michalovicės ir Rašyno kaimai, iš jų protėvių buvo valstybės žinion perimta neteisėtai.

Minėtuose kaimuose gyvenantys 2 tūkstančiai žmonių jau keletą mėnesių atakavo Seimą prašymais anuliuoti teismo sprendimą ir apginti juos nuo išvarymo.

Gyventojai viliasi, kad valstybė nepagailės kompensacijai Grocholskių šeimai pinigų, kaip nepagailėjo 100 mln. eurų išpirkti aristokratams Czartoryskiams priklaususių meno vertybių. Tiek Chartoryskių palikuoniams buvo sumokėta prieš mėnesį už 86 tūkst. Lenkijos muziejuose saugomų šiai giminei priklausiusių vertybių.

Valstybės nuosavybėn perėjo svarbių istorinių dokumentų originalai ir gausi meno kolekcija kartu su Leonardo da Vinci nutapytu „Damos su šermuonėliu“ portretu. Šis paveikslas laikomas vertingiausiu Lenkijos muziejų eksponatu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.