Donaldas Trumpas nurodė iš naujo apsvarstyti po 2008 metų krizės priimtus finansinius saugiklius

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį nurodė iš naujo apsvarstyti

D.Trumpo sprendimas parankus istoriniu laikomo įstatymo oponentams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpo sprendimas parankus istoriniu laikomo įstatymo oponentams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2017, 12:21 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 8:07 PM

„Šiandien pasirašome Jungtinių Valstijų finansų sistemos reguliavimo kertinius principus“, – D.Trumpas sakė per ceremoniją Ovaliajame kabinete, kai pasirašė du įsakus, panaikinančius kai kurias vadinamojo Doddo-Franko įstatymo nuostatas.

Šiuo 2010 metais priimtu teisės aktu siekta suvaržyti finansų sektoriaus veiksmus, atvedusius į „Didžiąją recesiją“, bet kritikai teigia, kad įstatymas smarkiai padidino biurokratiją, trukdančią vystytis šiam verslui.

D.Trumpo sprendimas parankus istoriniu laikomo įstatymo oponentams, jau seniai besipriešinantiems pastangoms pažaboti Volstrito ekscesus.

Naujuosius įsakus nedelsiant pasmerkė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras. Jis pažadėjo kovoto, kad Doddo-Franko įstatymas nebūtų panaikintas.

„Prezidentas Trumpas pažadėjo priešintis didiesiems bankams, o dabar jis leidžia jiems rašyti eismo taisykles“, – sakoma senatoriaus pranešime.

Kaip ir D.Trumpas, Ch.Schumeras yra kilęs iš Niujorko valstijos, kurioje įsikūręs didžiausias pasaulyje finansų sektoriaus centras.

Didelės apimties Doddo-Franko įstatymas buvo priimtas po tarptautinės finansų sistemos krizės, sukeltos nevaržomos prekybos išvestiniais finansiniais produktais, pagrįstais blogos kokybės nekilnojamojo turto paskolomis.

Ši krizė triuškinamai smogė bankams ir finansų institucijoms, anksčiau laikytoms „per didelėmis, kad galėtų žlugti“. Baiminantis, kad jų griūtis sukels dar didesnę žalą pasaulio ekonomikai, šias institucijas mėginta gelbėti mokesčių mokėtojų pinigais, o šis žingsnis sukėlė didelį visuomenės pasipiktinimą.

Doddo-Franko įstatymo taisyklės reikalauja, kad bankai užtikrintų patikimus finansinius saugiklius, susilaikytų nuo kai kurių rizikingų sandorių, taip pat reikšmingai išplečia reguliavimo institucijų vaidmenį prižiūrint investicinės bankininkystės verslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?