Jėga iškeldintus izraeliečius apgyvendins šviežioje nausėdijoje

Šią savaitę Izraelio valdžia paskelbė apie pirmo naujo gyvenamųjų namų komplekso Vakarų Krante per 18 metų statybas. Jo prireiks įkurdinti šimtus izraeliečių, kurie buvo iškeldinti iš neteisėtos nausėdijos.

Izraelio saugumo pajėgoms, kurios vykdė Amonos nausėdijos gyventojų iškeldinimą, priešinosi protestuotojai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Izraelio saugumo pajėgoms, kurios vykdė Amonos nausėdijos gyventojų iškeldinimą, priešinosi protestuotojai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Time“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 5, 2017, 9:59 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:58 PM

Izraelio teismui paskelbus, kad Amonos nausėdija neteisėtai pastatyta privačioje palestiniečių žemėje, iškeldinimas nevyko taikiai. Nors įvykdyti užduotį buvo pasiųsta tūkstančiai karių ir policininkų, jiems priešinosi protestuotojai.

Izraelio ultranacionalistai, remdami dešiniųjų pažiūrų vyriausybės sparno mėginimus įteisinti Amoną, trukdė saugumo pajėgoms, okupavo pastatus, statė barikadas, degino padangas, pašiūres.

Kadangi Amona yra didžiausia neteisėtai pastatyta nausėdija, teismo sprendimas apginti palestiniečių interesus buvo itin skaudus Izraeliui.

„Tai tamsi diena mums ir didžiajai žydų sugrįžimo į gimtinę vizijai“, – tvirtino Amonos atstovas Avichay Buaronas.

Daugiau nei 600 tūkst. žydų gyvena 140 nausėdijų, kurios po 1967 m. pastatytos Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje. Tarptautinė teisė smerkia šių gyvenviečių plėtrą.

Tiesa, iš Amonos perkeltus izraeliečius valdžia paskelbė apgyvendinsianti naujai statomoje gyvenvietėje. Tai pirmas visiškai naujas kompleksas nuo 1999-ųjų.

Kiek anksčiau pritarta naujoms statyboms Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje – ten bus statoma atitinkamai 2,5 tūkst. ir 550 namų.

Tarptautinė bendruomenė tiki, kad Izraelio užmojai apstatyti Vakarų Krantą naikina galimybę taikiai išspręsti Palestinos ir Izraelio konfliktą. Mat palestiniečiai Vakarų Krantą, Rytų Jeruzalę ir Gazos Ruožą laiko savo būsimos šalies teritorijomis.

„Naujosios JAV valdžios tyla dėl Izraelio ketinimų premjerui Benjaminui Netanyahu suteikė drąsos tęsti nausėdijų plėtrą“, – nuogąstavo Palestinos išlaisvinimo organizacijos narė Hanan Ashrawi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.