Maskva į Vašingtoną siųs Bulterjerą?

Regis, Rusija apsisprendė, kad ambasadoriumi JAV turės tapti Anatolijus Antonovas, kurį kolegos pravardžiuoja Bulterjeru. Maskvoje jis pasižymėjo ne tik griežtumu, bet ir išskirtiniu lojalumu režimui.

A.Antonovo paskyrimas naujuoju Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Amerikos Valstijose laikomas permainų Maskvos užsienio politikoje ženklu.<br>„Sputnik“ nuotr.
A.Antonovo paskyrimas naujuoju Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Amerikos Valstijose laikomas permainų Maskvos užsienio politikoje ženklu.<br>„Sputnik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 10, 2017, 7:57 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:48 AM

Diplomatas A.Antonovas laikomas stipriu derybininku, tačiau dar svarbiau tai, kad jis pasižymi Kremliui itin reikalingomis savybėmis: kompetencija užsienio politikos srityje ir lojalumu.

„Jis tikrai yra tas žmogus, kuris gali patikimai nešti režimo vėliavą“, – 61-erių A.Antonovą apibūdino savo pavardės viešinti nenorėjęs šaltinis Rusijos gynybos ministerijoje.

Anksčiau A.Antonovas dirbo Užsienio reikalų ministerijoje, tačiau 2011 m. buvo „paskolintas“ Gynybos ministerijai padėti užmegzti geresnius santykius su Pentagonu.

Jis tapo gynybos viceministru, jam įteikta karinė uniforma ir suteiktas generolo laipsnis.

Tuomet buvo juokaujama, kad A.Antonovas yra Gynybos ministerijos užsienio reikalų ministras.

Jis buvo tuometinio prezidento Dmitrijaus Medvedevo specialusis pasiuntinys JAV ir Rusijai bandant užmegzti bendradarbiavimą.

„Gynybos ministerija suvokė, kad jiems reikia derybininko, kuris išmanytų karinius ir politinius reikalus“, – tikino Gynybos ministerijos šaltinis.

Tačiau 2016 metų pabaigoje A.Antonovas buvo sugrąžintas į Užsienio reikalų ministeriją. Jau tuomet pasigirdo kalbų, kad jis taps naujuoju Rusijos ambasadoriumi JAV. Dabar, Kremliaus šaltinių teigimu, jo paskyrimas jau aiškus.

Rusijos ambasadoriaus Vašingtone pareigos – itin atsakingos.

Dar nuo Kubos raketų krizės 1962 metais ambasadorius laikomas vienu svarbiausių Rusijos užsienio politikos pareigūnų. Tik užsienio reikalų ministras ir prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais yra laikomi svarbesniais žmonėmis nei ambasadorius Vašingtone.

Tiesa, lieka neaišku, ar A.Antonovui tapus naujuoju Rusijos ambasadoriumi Vašingtone kas nors iš esmės pasikeis dviejų šalių santykiuose.

„Greičiausiai iš jo nebus reikalaujama daug išradingumo. A.Antonovas yra profesionalus diplomatas. Kaip ir dabartinis ambasadorius Sergejus Kisliakas, jis, ko gero, ištikimai vykdys Maskvos nurodymus“, – kalbėjo buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Stevenas Piferis.

Maskvoje sklinda gandai, kad A.Antonovo paskyrimas ambasadoriumi JAV yra tik dalis didesnių permainų Rusijos užsienio politikos aparate.

Esą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori ambasadoriaus postą paliekantį S.Kisliaką pakeisti žmogumi, kurį pažįsta ir kuriuo pasitiki.

Taip pat tikimasi, kad A.Antonovas turės bent keletą pasiūlymų, kaip užmegzti santykius su naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija.

Karjeros diplomatas buvo vienas svarbiausių Rusijos bendradarbiavimo su JAV Sirijoje iniciatorių.

Būtent dėl Sirijos, tikimasi, Rusijos ir JAV prezidentams dabar pavyks pasiekti susitarimą.

Bet dar svarbiau tai, kad A.Antonovas dalyvavo Rusijai ir JAV 2010 m. susitariant dėl tolesnio branduolinio nusiginklavimo.

Teigiama, kad būtent tai ir yra jo pranašumas prieš kitus kandidatus vykti į Vašingtoną.

Atrodo, Rusija nori grįžti prie Sovietų Sąjungos strategijos – koncentruotis į nusiginklavimą ir konfliktų prevenciją.

Tiesa, neaišku, ar tokia Rusijos strategija suveiks. Nors šalis bando susitelkti į sritis, kuriose jaučiasi lygiavertė JAV, Vašingtone niekas nesitiki, kad galėtų kilti branduolinis karas, todėl ir dėmesio tam skiriama mažiau. („The Moscow Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.