Donaldas Trumpas paaiškino savo kalbas apie išgalvotą teroro išpuolį Švedijoje

Prieš pabėgėlių priėmimą pasisakantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas norėdamas įbauginti amerikiečius yra pasiryžęs net sugalvoti teroro aktus. Per Floridoje surengtą susitikimą su rinkėjais jis apgailestavo dėl smurto Švedijoje, o šios šalies žmonės gūžčiojo pečiais: čia nieko panašaus nenutiko.

Švedai nustebo dėl D.Trumpo teiginių, kad penktadienį Švedijoje įvykdytas teroro išpuolis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Švedai nustebo dėl D.Trumpo teiginių, kad penktadienį Švedijoje įvykdytas teroro išpuolis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2017, 7:18 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:45 PM

Užsipuolęs žurnalistus dėl esą jų skleidžiamų melagingų žinių ir nenuoširdumo prezidentas rinkimų kampaniją primenančiame renginyje taip pat kalbėjo apie migrantus Europoje ir juos susiejo su išpuoliais Briuselyje, Nicoje ir Paryžiuje.

Tačiau nuostabą sukėlė į šį sąrašą įtraukta ir Švedija.

„Turime išlaikyti savo šalies saugumą. Pažiūrėkite, kas vyksta Vokietijoje. Pasižiūrėkite, kas vakar vakare įvyko Švedijoje, – šeštadienį Melburne kalbėjo D.Trumpas. – Švedija – kas galėtų tuo patikėti. Švedija. Jie priėmė daug atvykėlių, o dabar susiduria su problemomis, kurių neįsivaizdavo. Pažiūrėkite, kas vyksta Briuselyje, Nicoje, Paryžiuje, visame pasaulyje.“

Tiesa, patys švedai nustebo, kad D.Trumpas paminėjo jų šalį, nes penktadienį jokių neramumų šalyje nebuvo.

Oficiali Švedijos „Twitter“ paskyra, kurią kiekvieną savaitę valdo vis kitas šalies pilietis, taip pat reagavo su nuostaba.

„Švedijoje niekas neįvyko. Dabar nebuvo jokių teroro išpuolių. Nė vieno“, – rašė švedė mokyklos bibliotekininkė Emma.

Buvęs Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas savo „Twitter“ paskyroje parašė: „Švedija? Teroro ataka? Ką jis rūko? Apstu klausimų.“

Paaiškino, ką turėjo omenyje

Sekmadienio popietę D.Trumpas „Twitter“ paaiškino savo žodžius: „Mano teiginys apie tai, kas vyksta Švedijoje, buvo susijęs su „Fox News“ parodyta laida apie imigrantus ir Švediją.“

Baltųjų rūmų atstovo spaudai pavaduotoja Sarah Sanders tvirtino, kad prezidentas norėjo atkreipti dėmesį į iš principo augantį nusikalstamumą, o ne apie kokį konkretų įvykį.

Visai prieš prezidento kalbą jo mėgstamas naujienų kanalas „Fox News“ transliavo interviu su filmų kūrėju Ami Horowitzu, kurio dokumentinis filmas svarsto, ar aukštas nusikalstamumo lygis Švedijoje yra susijęs su anksčiau į šalį priimtu pabėgėlių skaičiumi.

„Švedijoje ne taip ir seniai įvyko pirmoji islamistų surengta teroro ataka, todėl jie dabar pajuto tai, kas Europoje vyksta jau seniai. Jie dažnai slepia tuos įvykius“, – interviu teigė A.Horowitzas, tačiau nepatikslino, apie kokius įvykius kalba.

Stokholme 2010 metais susisprogdino Irake gimęs Švedijos pilietis. Išpuolis įvykdytas likus metams iki pilietinių karų Sirijoje ir LIbijoje pradžios, dėl kurios milijonai žmonių iš Artimųjų Rytų paliko savo namus ir ieškojo prieglobsčio Europoje.

Nusikalstamumo lygis Švedijoje per pastaruosius 10 metų nelabai pasikeitė.

Patarėja išgalvojo skerdynes

D.Trumpo teiginiai apie teroro išpuolį, kuris neįvyko, priminė jo patarėjos Kellyanne Conway vasario pradžioje išsakytus teiginius apie „Bouling Grino skerdynes“.

Šiuo išgalvotu teroro išpuoliu D.Trumpo patarėja grindė būtinybę apriboti imigraciją į JAV, tačiau greitai buvo išjuokta dėl melo.

2011 metais du Kentukio valstijoje gyvenę irakiečiai buvo suimti dėl nepavykusio mėginimo nusiųsti pinigų teroro organizacijai „Al Qaeda“ į Iraką, tačiau jie neplanavo Amerikoje surengti teroro išpuolio.

Į JAV prezidento kalbą sureagavo ir Švedijos žiniasklaida. Portalas „Aftonbladet“ pasidalijo istorija apie pastaruoju metu šalyje įvykusius nusikaltimus.

Tarp jų buvo paminėta dėl blogo oro uždaryta automagistralės dalis ir dėl nelaimingo atsitikimo darbe vėliau ligoninėje miręs vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.