„Neskoningi“ Boriso Johnsono žodžiai apie „Brexit“ sulaukė atkirčio

Neretai dėl savo pasisakymų kritikos sulaukiantis Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas ir vėl prisikalbėjo. Išstojimą iš Europos Sąjungos „išsilaisvinimu“ pavadinęs B.Johnsonas gavo atkirtį: Bendrija nėra kalėjimas, o europiečiai – ne okupantai.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras B.Johnsonas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras B.Johnsonas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-22 20:44, atnaujinta 2017-04-09 13:31

Miuncheno saugumo konferencijoje B.Johnsonas kalbėjo, kad „Brexit“ yra „išsilaivinimas“, tačiau tokie žodžiai itin nepatiko Europos Parlamento narei iš Švedijos Annai Mariai Corazzai Bildt. Ji aiškino, kad tokios kalbos palieka labai blogą įspūdį, rašo „The Guardian“.

„Norėčiau pasakyti Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministrui, kad žodis „išlaisvinimas“ Europos istorijoje turi labai svarbią reikšmę, – konferencijoje B.Johnsoną koneveikė A.M.Corazza Bildt. – Šiais sudėtingais laikais kalbėti apie Jungtinės Karalystės išlaisvinimą iš Europos Sąjungos yra paprasčiausiai neskoninga.“

Nepatogiai pasijutęs B.Johnsonas bandė iš situacijos išsisukti kalbėdamas apie tai, kad „Brexit“ tariamai leis Jungtinei Karalystei pagaliau po 44 metų vėl valdyti savo prekybos politiką.

„Nėra jokios priežasties, kodėl žodžio „išlaisvinimas“ negaliu naudoti tam, kad apibūdinčiau mūsų norą vėl valdyti savo tarifus ir tvarkytis laisvos prekybos susitarimus“, – aiškinosi B.Johnsonas.

Tačiau, Švedijos europarlamentarė A.M.Corazza Bildt nenusileido ir tiesmukai pareiškė, kad ES prilyginimas kalėjimui yra iš esmės klaidingas.

„Mes nei esame jus okupavę, nei esame jūsų kalėjimas“, – rėžė A.M.Corazza Bildt.

B.Johnsonas nesuvaldė liežuvio ir sausį, kai Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą perspėjo Jungtinės Karalystės „nebausti, kaip kokiame Antrojo pasaulinio karo filme“.

Tas B.Johnsono komentaras nuskambėjo vos para po to, kai Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May priminė visiems ministrams atsargiau rinkti žodžius neprisikalbėti – priešingu atveju „Brexit“ derybos bus žymiai sunkesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.