Japonijos sosto įpėdinis žada žengti tėvo pėdomis

Japonijos sosto įpėdinis

Dabartinio imperatoriaus, Akihito, vyriausiasis sūnus 57 metų Naruhito yra pirmasis eilėje į Chrizantemų sostą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dabartinio imperatoriaus, Akihito, vyriausiasis sūnus 57 metų Naruhito yra pirmasis eilėje į Chrizantemų sostą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 23, 2017, 12:02 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 12:27 PM

Dabartinio imperatoriaus, 83 metų Akihito, vyriausiasis sūnus Naruhito yra pirmasis eilėje į Chrizantemų sostą.

Praėjusį rugpjūtį Akihito išreiškė pageidavimą atsisakyti sosto dėl senatvės ir blogėjančios sveikatos būklės. Šiuo metu vyriausybė svarsto specialų įstatymą, leisiantį jam atsistatydinti.

„Norėčiau ir toliau melstis už žmones, visada būti šalia jų, ir dalintis su jais džiaugsmais ir vargais“, – sakė Naruhito savo gimtadienio žinutėje, paskelbtoje ketvirtadienį.

Jei minėtas įstatymas bus išleistas, Akihito galės tapti pirmuoju atsistatydinusiu imperatorius per pastaruosius 200 metų. Vėliausias sosto atsisakęs monarchas buvo Kokaku, viešpatavęs 1780-1817 metais.

Japonijos žiniasklaida teigia, kad princas Naruhito pakeis tėvą 2018-ųjų pabaigoje, po 85-ojo Akihito gimtadienio, o nuo jo valdymo pradžios sukaks lygiai 30 metų.

Naruhito sakė esąs atviras diskusijoms, kaip priderinti imperijos paveldėjimą prie šiuolaikinių laikų.

„Imperatoriškosios šeimos vaidmuo kinta besikeičiant amžiams, nes nauji laikai atneša gaivaus vėjo gūsį“, – sakė jis.

Šį klausimą svarstanti vyriausybės sudaryta komisija vengia kai kurių karštas diskusijas keliančių klausimų, pavyzdžiui, ar moterims turėtų būti leista paveldėti sostą, kurį iki šiol užimdavo tik vyrai. Taip pat apeinamas kandidatų į Chrizantemų sostą stygiaus klausimas.

Akihito turi du sūnus, tačiau tik vienas iš jo vaikaičių yra berniukas.

Kai kurie ekspertai tvirtina, kad galimas Akihito pasitraukimas liudija apie didesnes problemas 2 tūkst. metų senumo Japonijos monarchijoje – senėjimą bei sosto įpėdinių trūkumą. Jos atspindi nerimą dėl senėjančios Japonijos visuomenės ir mažėjančio gyventojų skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.