Aliaksandras Lukašenka nori „sveiko baltarusiško nacionalizmo“

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka mano, kad į vadovėlius būtina įrašyti

A.Lukašenka mano, kad į vadovėlius būtina įrašyti „tiesą“ apie baltarusių valstybingumo formavimąsi.<br>Sputnik nuotr.
A.Lukašenka mano, kad į vadovėlius būtina įrašyti „tiesą“ apie baltarusių valstybingumo formavimąsi.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-01 11:40, atnaujinta 2017-04-08 20:16

„Reikia įrašyti ir į mūsų žmonių protus įdiegti tiesą. Čia jeigu ir yra koks nors nacionalizmas, tai šis nacionalizmas sveikas“, – sakė prezidentas, kalbėdamas apie mokslo darbų ciklą „Baltarusių valstybingumo ištakos: Polocko ir Vitebsko žemės IX-XVIII amžiais“.

A.Lukašenka susidomėjo šiais darbais, dėl kurių 2016 metais buvo pateikta paraiška valstybinei mokslo ir technikos premijai. Juose atskleidžiamas Minsko akademikų požiūris į rytų slavų ankstyvųjų valstybinių darinių teritorijų ir jų centrų formavimąsi.

Kaip sakė Nacionalinės mokslo akademijos Istorijos instituto Archeologijos ir senosios istorijos centro vadovė Olga Levko, atlikti tyrimai parodė, kad baltarusių valstybingumas ėmė formuotis IX amžiaus viduryje, atsiradus Polocko žemei. Polocko virtimas valstybingumo formavimosi centru rėmėsi į vietos gentinį pamatą, o Novgorode ir Kijeve tam buvo kviečiami variagai. Mokslininkės nuomone, vėliau Polocko žemės, įėjusios į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos sudėtį, vystėsi autonomiškai.

A.Lukašenka pažymėjo, kad šiuo metu rengiami nauji vadovėliai ir kad juose būtinai turi atsispindėti šie baltarusių valstybės formavimosi aspektai. Prezidentas taip pat pareiškė, kad pastarosiomis savaitėmis šalį sukrėtę didžiausi protestai per kelerius metus yra kurstomi išorinių jėgų, pasitelkiant įvairius argumentus, taip pat istorinius

„Mes tikrai sukūrėme save ir su mumis tada skaitėsi. Visa tai aktualu (ir) dabar. Šiandien kai kas, pasinaudodami „dekretu dėl veltėdystės“, dar kažkuo, bando šią valtį įsiūbuoti ir įrodyti mums, kad tai ne mūsų, o kažkieno žemės. Todėl mums tai labai aktualu“, – sakė A.Lukašenka.

„Veltėdžiai“ turi žinoti, jog jais šiandien paprasčiausiai bandoma pasinaudoti pačiais savanaudiškiausiais tikslais – kad būtų sugriauta, kas yra; kad iš pagrindų būtų sunaikinta, ką mes atkūrėme; kad negalėtume įsitvirtinti. Ir jie naudosis viskuo“, – perspėjo jis.

Vasario 20 dieną virtinėje Baltarusijos miestų vyko nesankcionuotos akcijos prieš vadinamąjį veltėdžių dekretą. Kiek anksčiau analogiška akcija įvyko Minske.

A.Lukašenka įvedė 20 atlyginimo bazinių dydžių (apie 224 eurų) metinį mokestį asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas. Visuomenė šį įstatymą greitai praminė „veltėdžių“ mokesčiu.

Laiku nesumokėjus šios sumos gresia 2–4 bazinių dydžių (22–45 eurų) bauda arba areštas ir viešieji darbai. Šiuo metu Baltarusijos bazinis atlyginimo dydis yra 23 Baltarusijos rubliai (apie 11 eurų).

Mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos. Mokesčių ir rinkliavų ministerijos duomenimis, iki vasario 7 dienos „veltėdžių mokestį“ buvo sumokėjęs tik dešimtadalis tai turinčių padaryti asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.