Prieš Prancūzijos prezidento rinkimus – netikėtas šūvis į apklausų viršūnes

Nepriklausomas Prancūzijos prezidento rinkimų kandidatas Emmanuelis Macrons pirmąkart atsidūrė apklausų viršūnėje ir aplenkė kraštutinių dešiniųjų kandidatę Marine Le Pen, kuri ilgą laiką buvo laikoma turinčia daugiausiai šansų laimėti pirmąjį rinkimų turą, skelbia AFP.

E.Macronas pirmąkart tapo rinkimų apklausos favoritu.<br>AP nuotr.
E.Macronas pirmąkart tapo rinkimų apklausos favoritu.<br>AP nuotr.
E.Macronas pirmąkart tapo rinkimų apklausos favoritu.<br>AP nuotr.
E.Macronas pirmąkart tapo rinkimų apklausos favoritu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 2:06 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:02 AM

„Harris Interactive“ apklausa parodė, kad 26 proc. prancūzų balandžio 23-ąją ketina balsuoti už centristą, o už „Nacionalinio fronto“ lyderę – tik 25 proc. Per dvi savaites šioje apklausoje E.Macronas ūgtelėjo 6 procentiniais punktais.

Tikėtina, kad pirmajame ture laimėtojo nebus, o tokiu atveju gegužės 7-ąją būtų rengiamas antrasis rinkimų turas. „Harris International“ apklausa rodo, kad E.Macronas jame surinktų 65 proc. balsų, o M.Le Pen – 35 proc.

Pastarieji politikai apklausose pirmauja po to, kai rinkimų favoritas Respublikonų partijos kandidatas Francois Fillonas pradėjo smigti dėl jį pasivijusių kaltinimų neteisėtai įdarbinus žmoną ir vaikus. Dėl to politiką kitą savaitę apklaus teismas.

Politikas yra įtariamas savo žmonai ir vaikams per keliolika metų iš valstybės lėšų sumokėjęs 900 tūkstančių eurų už pareigas, kurių jie galbūt nėjo.

Penelope Fillon buvo įdarbinta savo vyro padėjėja Prancūzijos parlamente, bet įtarimų sukėlė tai, kad jai nebuvo išduotas leidimas įeiti į Nacionalinės Asamblėjos pastatą ir nebuvo sukurta elektroninio pašto dėžutė.

Be to, F.Fillonas įtariamas už nemažus mokesčių mokėtojų pinigus įdarbinęs teisininkais ir savo vaikus, nors jie dar nebuvo baigę tam būtinų studijų.

Savo kaltę neigęs kandidatas žadėjo nutraukti rinkimų kampaniją, jei teisėsauga jį apklaus, bet kai taip iš tiesų nutiko, F.Fillonas persigalvojo ir teigė atiduodantis savo likimą į prancūzų rankas.

O jie liko labai nepatenkinti. Nors dabar atrodo, kad respublikonas tikrai dalyvaus pirmajame rinkimų ture balandžio 23-iąją, visiškai neaišku, ar jį bus galima išvysti antrajame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.