UNICEF: Sirijos vaikų kančios – beprecedentės

Jungtinių Tautų Vaikų fondo (UNICEF)

Pasak UNICEF, praėję metai Sirijos vaikams buvo iki šiol blogiausi nuo pilietinio karo pradžios.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pasak UNICEF, praėję metai Sirijos vaikams buvo iki šiol blogiausi nuo pilietinio karo pradžios.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-13 08:50, atnaujinta 2017-04-08 02:37

Organizacijos duomenimis, vien tik pernai smurtine mirtimi mirė 652 vaikai. Tai yra 20 proc. daugiau nei metais anksčiau. 225 šių vaikų žuvo mokykloje arba netoli jos. Tačiau ši statistika apima tik tuos mirtinus incidentus, kurių aplinkybės yra aiškios. Gali būti, kad minėti skaičiai yra „tik ledkalnio viršūnė“.

UNICEF duomenimis, daugiau kaip 850 nepilnamečių pernai buvo užverbuota ginkluotų grupuočių – dvigubai daugiau nei 2015-aisiais. Vaikai ir jaunuoliai vis dažniau naudojami ne tik kaip pagalbininkai, bet ir siunčiami tiesiogiai į kovą. Atskirais atvejais nepilnamečiams teko vykdyti egzekucijas ir sprogdinimus ar dirbti kalėjimų prižiūrėtojais.

„Sirijos vaikų kančios pasiekė beprecedentį mastą, – sakė UNICEF vadovas Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regionams Geertas Cappelaere. – Milijonai vaikų kasdien susiduria su dideliu pavojumi. Jų gyvenimas visiškai apverstas aukštyn kojomis“. Tai turės „siaubingų padarinių kiekvieno šių vaikų sveikatai, gerovei ir ateičiai“.

UNICEF duomenimis, mažiausiai 2,8 mln. nepilnamečių gyvena teritorijose, kurias sunku pasiekti. Daugiau kaip dviejuose trečdaliuose šeimų vaikai priversti dirbti, kad padėtų šeimoms išgyventi. Kartais tėvai priversti apvesdinti dar pilnametystės nesulaukusius vaikus. Daug vaikų mirė nuo ligų, kurias buvo galima išgydyti, jei ne pilietinis karas.

Nuo 2011 metų kovo vykstantis konfliktas, Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, nusinešė daugiau kaip 310 tūkst. žmonių gyvybių, milijonai buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.