Donaldas Trumpas dukrai atvėrė valdžios duris

JAV prezidento Donaldo Trumpo dukra Ivanka neturi jokių oficialių pareigų tėvo administracijoje. Tačiau moteris Baltuosiuose rūmuose gaus kabinetą ir prieigą prie įslaptintų dokumentų.

JAV lyderio D.Trumpo dukra Ivanka Baltuosiuose rūmuose dirbs be atlygio.<br>AP nuotr.
JAV lyderio D.Trumpo dukra Ivanka Baltuosiuose rūmuose dirbs be atlygio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC, „Politico“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-03-22 07:46, atnaujinta 2017-04-07 12:14

D.Trumpo duktė netrukus turės darbo kambarį Baltųjų rūmų Vakarų sparne – pačiame centriniame JAV vykdomosios valdžios mazge.

35 metų moters užduotis, pasak administracijos atstovų, bus dalinti tėvui patarimus įvairiausiais klausimais ir būti jo „akimis bei ausimis“.

Prezidento duktė taip pat turės prieigą prie įslaptintos informacijos.

Ivanka Trump neturi jokių oficialių pareigų tėvo administracijoje ir niekada nedirbo kaip vyriausybės pareigūnė, tačiau netrukus bus atlikta patikra dėl jos teisės dirbti su įslaptintais dokumentais.

Anksčiau buvo pranešta, kad Ivanka konsultuos tėvą tik moterų teisių klausimais, bet dabar paaiškėjo, kad jos veiklos sritis bus labai plati.

Kartu pažymėta, kad Amerikos prezidento duktė nebus prisaikdinta ir neturės jokio oficialaus posto, jai taip pat nebus mokama prezidento patarėjo alga.

Beje, nors moteris prieš pat savo tėvo inauguraciją atsisakė darbo įmonėje „Trump Organization“, ji vis dar vadovauja savo vardu pavadintai mados linijai.

Advokatas ir D.Trumpo patarėjas etikos klausimais Jamie Gorelickas aiškino, kad prezidentas dirbdamas su dukra paisys visų taisyklių, kurios galioja ir kitiems administracijos nariams.

O I.Trump aiškino, jog šis naujas jos vaidmuo daug kam atrodo labai neaiškus tik todėl, kad anksčiau nė vieno prezidento vaikas tuo neužsiėmė.

„Aš ir toliau dalinsiu tėvui patarimus. Taip, kaip tai dariau visą savo gyvenimą, – teigė moteris. – Nors šiais laikas nėra precedento, kai šalies vadovas turi suaugusį vaiką, aš pažadu savanoriškai paisyti visų etikos taisyklių, kokios galioja kitiems administracijos darbuotojams.“

Beje, Ivankos sutuoktinis Jaredas Kushneris jau seniai sukiojasi Baltuosiuose rūmuose, nes buvo paskirtas vyriausiuoju prezidento D.Trumpo patarėju.

O nuo tada, kai respublikonas D.Trumpas užėmė Amerikos vadovo postą, ir jo duktė Ivanka vis dažniau buvo matoma drauge su juo ir netgi reiškėsi per svarbiausius tėvo susitikimus su užsienio valstybių lyderiais.

Antai penktadienį ji dalyvavo tėvo ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel susitikime dėl profesinio mokymo. O dar prieš tai susitiko su Kanados premjeru Justinu Trudeau.

Advokatas Andrew Hermanas, patarinėjantis valstybės pareigūnams etikos klausimais, mano, kad D.Trumpo administracija turėtų oficialiai įdarbinti moterį ir paskirti jai pareigas: „Manau, kad teisingiausia būtų, jei Ivanka būtų paskirta specialiąja vyriausybės darbuotoja.

Tačiau tai lemtų įvairius formalumus ir taisykles.“

Šia žinia patenkinti ne visi. Dabar svarstoma, ar nekils interesų konflikto ir ar tikrai Trumpų šeimos verslo interesai ir vykdoma politika yra sąžiningai atskirta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Nausėda ir I. Šimonytė apie antrąjį prezidento rinkimų turą