Turkijos prezidentas grasina europiečiams: „Nė vienas nebūsite saugus“

Turkijos prezidentas Recepas Tayypas Erdoganas toliau neieško žodžių kišenėje bandydamas „įgelti“ Europos šalių lyderiams, skelbia „The Independent“.

Turkijos prezidentas gilina konfliktą su Europa.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkijos prezidentas gilina konfliktą su Europa.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2017, 11:37 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:25 AM

Trečiadienį jis savo šalies žiniasklaidai pareiškė, kad jei diplomatinis konfliktas tarp Turkijos ir Europos šalių nesibaigs, europiečių laukia neramios dienos.

„Jeigu Europa ir toliau eis tuo pačiu keliu, nė vienas europietis visame pasaulyje negalės saugiai vaikščioti gatvėmis, – rėžė R.T.Erdoganas - Mes, Turkija, kviečiame Europą gerbti žmogaus teises ir demokratiją.“

Turkijos ir Europos diplomatinis kivirčas prasidėjo Nyderlandams ir Vokietijai neleidus Turkijos ministrams dalyvauti mitinguose ir agituoti ten gyvenančių turkų bendruomenių kito mėnesio referendume balsuoti už prezidento R.T.Erdogano galių išplėtimą. Referendumas įvyks balandžio 16 d. 

Kai Nyderlandai ir Vokietija atsisakė leisti turkų ministrams agituoti mitinguose, Turkijos lyderis palygino šių šalių sprendimus su nacių politika.

Intensyvėjant Turkijos ir Europos Sąjungos ginčui, turkų vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu taip pat pasiuntė perspėjimą. Jis pagrasino „išversti iš koto“ Europą, nusiunčiant į jos teritoriją po 15 tūkst. pabėgėlių per mėnesį. 

Ankara ir Briuselis beveik prieš metus, kovo 18 dieną, pasirašė svarbų susitarimą, reikšmingai sumažinusį migrantų srautą iš Turkijos į Europą.

Tačiau dabar, kilus diplomatinei krizei dėl turkų ministrų mitingų Europoje, susitarimas pakibo ant plauko.

„Jei norite, mes galime atverti kelią 15 tūkst. pabėgėlių, kurių nesiunčiame kiekvieną mėnesį, ir išversti iš koto Europą“, – pareiškė S.Soylu, kurį citavo Anatolijos naujienų agentūra.

Užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu jau užsiminė, kad Turkija galėtų nebesilaikyti susitarimo, ir sakė, kad jo šalis jau nebepriima atgal Graikiją pasiekusių migrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.