Izraelyje dėl lytinių nusikaltimų areštuoti „ultraortodoksų dangstomi“ asmenys

Izraelio policija pirmadienį

Izraelio policija pirmadienį areštavo daugiau kaip 20 judėjų ultraortodoksų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Izraelio policija pirmadienį areštavo daugiau kaip 20 judėjų ultraortodoksų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2017, 3:26 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:30 AM

Įtariamieji buvo areštuoti po slapto tyrimo ultraortodoksų bendruomenėse, kurios yra linkusios atmesti pasaulietinę visuomenę ir gyventi pagal griežtą religinį mokymą.

22 įtariamieji, kurių amžius – nuo 20 iki 60 metų ir kurie yra iš bendruomenių Jeruzalėje, Bne Brake, Beit Šemeše ir Vakarų Kranto gyvenvietėje Beitar Ilite, kaip įtariama, per pastaruosius dvejus metus įvykdė lytinių nusikaltimų prieš moteris, jaunuolius ir vaikus savo bendruomenėse, nurodė policija.

Šių bendruomenių nariai, vadovaujami rabinų, ištyrė nusikaltimus ir nustatė įtariamus jų vykdytojus. Per vidaus procesus buvo nuspręsta, ką įtariamieji turi padaryti, kad informacija apie jų nusikaltimus nepasiektų policijos, sakoma pareiškime.

„Dauguma atvejų įtariamiesiems buvo nurodyta siekti tam tikro gydymo bendruomenės viduje“, – sakė policija, kuri pridūrė, kad dešimtys aukų tuo tarpu „negavo būtinos pagalbos“.

Jeruzalėje įtariamųjų bendruomenių nariai bandė sutrukdyti areštams: šaukė ant pareigūnų ir apmėtė juos akmenimis, išdaužė dviejų policijos automobilių langus.

Įtariamieji apklausiami, jei bus būtina, jie bus nuvežti į teismą, nurodė policija.

Vidaus procesų demaskavimas ir įtariamųjų areštas užkirs kelią kitiems lytiniams nusikaltimams ir sudarys sąlygas padėti aukoms, sakė pareigūnai.

Policijos atstovė naujienų agentūrai AFP sakė, kad kol kas nesuimtas nė vienas iš tų žmonių, kurie užregistravo ir nuslėpė minimus nusikaltimus.

Žydų ultraortodoksai, kurie sudaro maždaug 10 proc. Izraelio gyventojų, gyvena pagal griežtą judėjų įstatymų interpretaciją.

Ekstremalesnės jų grupės nepripažįsta pasaulietiškų vyriausybės institucijų valdžios ir kaip įmanydamos stengiasi išvengti teisėsaugos ir teismų sistemų, vietoje to kliaudamosi religine doktrina ir rabinų autoritetu.

Ultraortodoksų lyderiai taip pat daro reikšmingą politinę įtaką ir dažnai nulemdavo jėgų pasiskirstymą Izraelio politikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.