Pietų Korėjos eksprezidentė Park Geun-hye suimta teismo sprendimu

Nušalinta Pietų Korėjos

Pietų Korėjos nušalintoji prezidentė suimta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjos nušalintoji prezidentė suimta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjos nušalintoji prezidentė suimta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjos nušalintoji prezidentė suimta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 31, 2017, 9:14 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:26 PM

Po ankstesnę dieną itin ilgai trukusio posėdžio Seulo centrinis apygardos teismas išdavė orderį areštuoti Park Geun-hye, kaltinamą kyšininkavimu, įgaliojimų viršijimu, turto prievartavimu ir vyriausybės paslapčių nutekinimu.

„(Park Geun-hye) areštas yra pagrįstas ir reikalingas, nes pagrindiniai kaltinimai buvo pagrįsti, ir esama rizikos, kad gali būti sunaikinti įrodymai“, – sakoma teismo pranešime.

Televizijos reportaže parodyta buvusi prezidentė atrodė niūri ir išeidama iš prokuratūros žiūrėjo tiesiai į priekį.

Nors Park Geun-hye į kalėjimą juodu sedanu buvo atvežta itin anksti – apie 4 val. 45 min. vietos (ketvirtadienį 22 val. 45 min. Lietuvos) laiku – prie vartų eksprezidentę sutiko apie 50 jos šalininkų. Jie mojavo šalies vėliavomis ir skandavo įvarius šūkius, reikalaudami paleisti buvusią lyderę.

65 metų Park Geun-hye yra jau trečia Pietų Korėjos, ketvirtos didžiausios Azijos ekonomikos, lyderė, areštuota dėl korupcijos. Šioje šalyje politika ir stambusis verslas yra glaudžiai susiję.

Areštas yra dar vienas svarbus momentas gėdingoje pirmosios Pietų Korėjos prezidento postą užėmusios moters istorijoje.

Ją pasiųsti už grotų buvo griežtai reikalaujama per daugybę masinių protestų, rengtų nuo praeitų metų, kai įsiplieskė korupcijos skandalas.

Ketvirtadienį buvusi šalies lyderė teisme praleido beveik devynias valandas, kol teisėjas svarstė, ar ją reikėtų areštuoti.

Teisinės neliečiamybės Park Geun-hye neteko, kai anksčiau šį mėnesį šalies Aukščiausiasis Teismas pašalino ją iš valstybės vadovo pareigų. Eksprezidentė savo ruožtu neigia jai metamus kaltinimus.

Eksprezidentės slapta patikėtinė ir įtariama bendrininkė Choi Soon-sil jau teisiama už tai, kad naudodamasi ryšiais su prezidente privertė šalies kompanijas, tarp jų elektronikos milžinę „Samsung“, „paaukoti“ beveik 70 mln. dolerių (65 mln. eurų) ne pelno fondams, iš kuriais vėliau gavo asmeninės naudos.

Choi Soon-sil laikoma tame pačiame sulaikymo centre kaip ir Park Geun-hye. Be to, dėl to paties skandalo praėjusį mėnesį buvo suimtas ir „Samsung Electronics“ vicepirmininkas Lee Jae-Yongas.

Prieš ketvirtadienio posėdį prokurorai Seulo centriniam teismui pateikė apie 120 tūkst. puslapių dokumentų, kurie yra susiję su kaltinimais eksprezidentei. Pasak prokurorų, jei Park Geun-Hye nebūtų areštuota, būtų „pažeistas sąžiningumo principas“.

„Kaltinamoji neigia daugumą kaltinimų, ir esama rizikos, kad ateityje gali būti sunaikinti įrodymai“, – teigė jie.

Įstatymų leidėjai iš opozicijos ketvirtadienį paragino suimti Park Geun-Hye.

„Mažiausia, ką ji gali padaryti kaip eksprezidentė, suniokojusi nacionalinį orumą, yra pripažinti savo nusikalstamus veiksmus, nulenkti savo galvą ir siekti atleidimo“, – sakė opozicinės demokratų partijos atstovas.

Naujo prezidento rinkimai įvyks gegužės 9 dieną. Visuomenės apklausos rodo, kad rinkimus turėtų laimėti liberalus teisininkas, opozicijos lyderis Moon Jae-inas, 2012 metais pralaimėjęs Park Geun-hye.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.