Bobas Dylanas pagaliau atsiėmė 2016-ųjų Nobelio premiją

Ne, ačiū

B.Dylanas atsiėmė 2016-ųjų Nobelio literatūros premiją.<br>AP nuotr.
B.Dylanas atsiėmė 2016-ųjų Nobelio literatūros premiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 2, 2017, 10:48 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:22 PM

Šį prestižinį apdovanojimą skirianti institucija užbaigė ilgai trukusias spėliones, ar 75 metų dainius pasinaudos koncerto Stokholme galimybe ir atsiims dar spalį jam paskirtus auksinį medalį ir diplomą.

Jie B.Dylanui buvo įteikti per „privačią ceremoniją Stokholme“, kurioje dalyvavo 12 Švedijos akademijos narių, savo tinklaraštyje parašė Akademijos nuolatinė sekretorė Sara Danius.

„Nuotaika buvo pakili. Buvo šampano, – parašė ji. – Nemažai laiko buvo skirta auksinio medalio apžiūrinėjimui, ypač – gražiai padarytai nugarėlei, jauno vyro, sėdinčio po lauro medžiu ir besiklausančio Mūzos, atvaizdui.“

„Įrašas iš Vergilijaus „Eneidos“ skelbia „Inventas vitam iuvat excoluisse per artes“, laisvai verčiant, „Ir tie, kas pagerino gyvenimą žemėje savo naujai atrastu meistriškumu“, – pridūrė S.Danius.

B.Dylanas, pirmasis šį apdovanojimą gavęs dainų kūrėjas, prisideda prie tokių laureatų kaip Thomas Mannas, Samuelis Beckettas, Gabrielis Garcia Marquezas ir Doris Lessing.

Susitikimas įvyko slaptoje vietoje prieš B.Dylano pirmą koncertą Stokholme – pirmoje ilgai planuotų europinių gastrolių pristatant naujausią albumą „Triplicate“ stotelėje. Antrasis koncertas turi įvykti sekmadienį.

Švedijos akademija anksčiau buvo perspėjusi, jog Nobelio literatūros premijos laureatas B.Dylanas turi iki birželio 10 dienos perskaityti savo Nobelio premijos paskaitą, kuri yra vienintelis reikalavimas laureatams, kad jie galėtų atsiimti savo 8 mln. kronų (840 tūkst. eurų) premiją. Nepadaręs to jis rizikuoja netekti premijos pinigų.

„Akademija turi priežasčių manyti, kad vėliau bus persiųsta įrašyta jos versija“, – nurodė S.Danius trečiadienį.

Tačiau net ir neperskaitęs tradicinės paskaitos B.Dylanas liks 2016 metų Nobelio literatūros premijos laureatas.

„Kai dėl Švedijos akademijos, tai bet kokiu atveju yra aišku, kad 2016 metų Nobelio literatūros premijos laureatas yra Bobas Dylanas ir niekas kitas“, – pareiškė S.Danius.

B.Dylanas atsisakė gruodį dalyvauti premijos teikimo ceremonijoje Stokholme. Šio savo sprendimo priežasties jis nenurodė, tačiau atsiuntė padėkos kalbą, kuri buvo garsiai perskaityta ceremonijos metu.

Premijos teikimo ceremonijoje dėl įvairių priežasčių anksčiau nedalyvavo ir daugiau literatūros premijos laureatų. Doris Lessing negalėjo atvykti dėl silpnos sveikatos, Haroldas Pinteris tą dieną gulėjo ligoninėje, o Elfriede Jelinek sutrukdė jos sociofobija.

Tačiau visi jie paruošė Nobelio paskaitas, kurias atsiuntė į Stokholmą arba perskaitė užsienyje.

Ne, ačiū

Keli Švedijos akademijos nariai, tarp jų – S.Danius, dalyvavo koncerte, kurio metu B.Dylanas su balta skrybėle, vesternų stiliaus juodu švarku ir kaubojiškais batais atliko „Love Sick“ ir „Full Moon And Empty Arms“.

Paslaptingąjį Amerikos rokerį pasitiko džiūgaujanti minia, kuri ne kartą plojo jam atsistojusi, ypač – kai jis grodavo armonikėle. Tarp dainų B.Dylanas nieko nekalbėjo ir apie Nobelio premiją neužsiminė.

65 metų Larsas Sjoblomas, garso ir šviesų technikas, sakė, kad užaugo su B.Dylano muzika, bet „labai nustebo“, kad jis nieko nepasakė. „Atėjau pasiklausyti, ką jis pasakys apie Nobelio fondą ir švedus, – naujienų agentūrai AFP sakė L.Sjoblomas. – Manau, kad jis galėjo parodyti Švedijai pagarbą ir pasakyti „ačiū“.“

Tačiau 65 metų logistikos specialistas Dagas Hannersas sakė, kad B.Dylanas per koncertus niekada nekalba su miniomis. „Tiesiog turi su tuo susitaikyti“, – kikendamas sakė jis.

„Nukaršę hipiai“

B.Dylanas buvo pagerbtas už „naują poetinę didžios amerikiečių dainos tradicijos išraišką“, nurodė Nobelio komitetas, spalio mėnesį skelbdamas laureatą.

Pirmieji iš daugybės bėgant dešimtmečiams sukurtų jo hitų atsirado 7-ojo dešimtmečio pradžioje. Vos per kelerius metus jis parašė šimtus dainų, tarp jų – „Blowin' In The Wind“, „Hurricane“ ir „Mr. Tambourine Man“.

„Nė karto neturėjau laiko paklausti savęs, ar mano dainos yra literatūra“, – sakė B.Dylanas padėkos kalboje, kurią per ceremoniją gruodžio mėnesį Stokholme perskaitė JAV ambasadorius Švedijoje. B.Dylanas nurodė, kad nedalyvauja dėl „ankstesnių įsipareigojimų“.

Ištisas savaites po to, kai buvo paskelbtas laureatu, B.Dylanas tylėjo, o paklaustas, kodėl neatsakė į Švedijos akademijos skambučius, britų laikraščiui „Daily Telegraph“ atsakė: „Na, esu čia.“

Paslaptinga jo reakcija net paskatino Švedijos akademijos narį Perą Wastbergą pavadinti jį „nemandagiu“ ir „arogantišku“.

Vėliau B.Dylanas atsiprašė, kad negalėjo dalyvauti ceremonijoje, ir išreiškė nuostabą, kad buvo išrinktas apdovanojimui, kuris teikiamas literatūros sunkiasvoriams, tokiems kaip Ernestas Hemingway ir Albert‘as Camus.

„Jei kas nors būtų man pasakęs, kad turiu bent menkiausią šansą laimėti Nobelio premiją, būčiau turėjęs galvoti, kad mano šansai maždaug tokie pat, kaip ir pastovėti Mėnulyje“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.