Varšuva dėl Smolensko tragedijos pateikė kaltinimus Rusijos skrydžių kontrolieriams

Lenkijos generalinė prokuratūra pateikė kaltinimus Rusijos oro eismo kontrolieriams ir „trečiajam asmeniui“, kuris esą buvo skrydžių valdymo bokšte, kad tyčia išprovokuotų Lenkijos valdžios atstovų gyvybę nusinešusią aviakatastrofą prie Smolensko prieš septynerius metus.

Į Rusiją skridęs Lenkijos valdžios lėktuvas sudužo dėl piloto klaidos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Į Rusiją skridęs Lenkijos valdžios lėktuvas sudužo dėl piloto klaidos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir BNS inf.

2017-04-03 13:00, atnaujinta 2017-04-13 15:59

Pasak generalinės prokuratūros atstovo, į Varšuvą artimiausioje ateityje kreiptis į Maskvą su prašymu suteikti teisinę pagalbą apklausti Rusijos oro eismo kontrolierius.

„Tiek anksčiau surinktų, tiek neseniai gautų duomenų analizė leido prokurorams pateikti kaltinimus Rusijos piliečiams oro eismo kontrolieriams ir dar vienam trečiajam asmeniui, kuris buvo dispečerių bokšte, o jo apgalvoti veiksmai lėmė orlaivio sudužimą ir daugybės žmonių žūtį“, – pranešė generalinio prokuroro pavaduotojas Marekas Pasionekas.

Rusijoje pagamintas Lenkijos oro pajėgų lėktuvas „TU-154“ netoli Smolensko nukrito 2010 metų balandžio 10 dienos rytą. Per katastrofą žuvo visi 96 orlaivyje buvę žmonės, įskaitant Lenkijos prezidentą Lechą Kaczynskį ir jo žmoną.

M.Pasionekas ir kiti tyrėjai sakė norintys apklausti tris Rusijos piliečius, bet kol kas negalintys atskleisti detalių apie turimus įrodymus.

„Su tokiomis išvadomis sutikti neįmanoma“, – Lenkijos generalinės prokuratūros pranešimą pakomentavo Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Anot Rusijos prezidento atstovo, Lenkijos valdžios ir kariuomenės atstovų mirties tyrimą Maskva tęs toliau.

Lenkijos valdančioji „Teisės ir teisingumo“ partija (TTP) pastaruoju metu pradėjo aktyviau kalbėti apie prieš septynerius metus įvykusią katastrofą, per kurią žuvo ir šios partijos vadovo Jaroslawo Kaczynskio dvynys brolis.

Pernai buvo ekshumuoti ir per katastrofą žuvusių žmonių palaikai.

TTP įtaria, jog 2010-aisiais įvykusi prezidento lėktuvo katastrofa yra susijusi su nusikaltimu, bet lenkų ir rusų tyrėjai niekada nerado jokių įrodymų, patvirtinančių šią versiją.

Tragediją tyręs tarptautinis aviacijos komitetas nustatė, kad daug svarbių Lenkijos valdžios atstovų pražudžiusios nelaimę visų pirma sukėlė piloto klaida.

Atskiri Lenkijos ir Rusijos vykdyti tyrimai parodė, kad dėl katastrofos kaltos blogos meteorologinės sąlygos prie oro uosto Smolenske ir lenkų pilotų bei rusų skrydžių kontrolierių klaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.