Buvęs Irano lyderis M.Ahmadinejadas netikėtai užsiregistravo kandidatu į prezidento postą

Buvęs Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, griežtosios linijos šalininkas, trečiadienį netikėtai užsiregistravo kandidatu prieš ateinantį mėnesį vyksiančius valstybės vadovo rinkimus, paskelbė valstybinė žiniasklaida.

M.Ahmadinejadas Irano prezidentu buvo nuo 2005-ųjų iki 2013 metų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
M.Ahmadinejadas Irano prezidentu buvo nuo 2005-ųjų iki 2013 metų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2017, 11:21 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:23 AM

M.Ahmadinejadas anksčiau yra sakęs nesibalotiruosiantis, o šalies aukščiausiasis lyderis didysis ajatola Ali Khamenei irgi ragino jį to nedaryti. Be to, eksprezidentas jau išreiškė palaikymą savo buvusiam pavaduotojui Hamidui Baghaei, trečiadienį taip pat užregistravusiam savo kandidatūrą.

Oficiali naujienų agentūra IRNA antradienį pranešė, kad kandidatai gali registruotis iki šeštadienio vakaro.

Pasibaigus registracijai visus kandidatus patikrins Sergėtojų taryba ir balandžio 27 dieną paskelbs galutinį jų sąrašą.

Dabartinis nuosaikių pažiūrų prezidentas Hassanas Rouhani gali siekti dar vienos kadencijos.

Šie rinkimai laikomi savotišku referendumu dėl 2015 metais su didžiosiomis pasaulio valstybėmis pasirašyto branduolinio susitarimo, pagal kurį Iranas įsipareigojo apriboti savo urano sodrinimo programą mainais į tarptautinių sankcijų atšaukimą.

Prasidėjus registracijai į gegužės 19-ąją vyksiančius Irano prezidento rinkimus, pirmąją dieną užsiregistravo 126 kandidatai, antradienį pranešė Irano žiniasklaida, skelbia „ABC News“. 

Tarp 126 užsiregistravusių kandidatų yra šešios moterys ir septyni dvasininkai, o kandidatų amžius svyruoja nuo 18 iki 79 metų. 

Registruotis į rinkimus bus galima iki šeštadienio, gali kandidatuoti bet kuris Irano pilietis. Tada pretendentus apsvarstys Sergėtojų taryba ir iki balandžio 27 dienos paskelbs galutinį kandidatų sąrašą. Taryba įprastai nepritaria disidentų arba moterų kandidatūrai. 

Į rinkimus taip pat užsiregistravo 1990 metais Irano kultūros ministro pareigas ėjęs Mostafa Mirsalimas, atstovaujantis tradiciniams konservatoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.