Lenkija sukruto dėl savo mokyklų Baltarusijoje: įžvelgia sąmokslą

Lenkijos tautinės mažumos atstovai Baltarusijoje žeria kaltinimus šalies valdžiai. Pastaroji esą užsimojo panaikinti paskutines lenkiškas mokyklas. Nuogąstavimus lenkai žada išsakyti prezidentui.

Valkavisko mokykla – viena iš dviejų, kur mokiniai mokosi lenkų kalba.
Valkavisko mokykla – viena iš dviejų, kur mokiniai mokosi lenkų kalba.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 21, 2017, 7:20 AM, atnaujinta Apr 22, 2017, 12:55 AM

Baltarusijos švietimo ministerija pateikė pasiūlymą, kuris ne juokais suerzino šioje šalyje gyvenančius lenkų tautinės mažumos atstovus.

Naujas Švietimo kodeksas, kurį siekia priimti valdžia, numato priverstinį tokių dalykų kaip Baltarusijos istorija, visuotinė istorija, geografija, žinių apie visuomenę bei žmogų ir pasaulį dėstymą lenkų mokyklose rusų arba baltarusių kalba.

Lenkų sąjungos Baltarusijoje (LSB), nepripažįstamos šalies valdžios, pirmininkės Andželikos Borys nuomone, taip Minsko valdžia esą ruošiasi likviduoti lenkiškas mokyklas Gardine ir Valkaviske.

LSB įsitikinimu, Švietimo ministerijos parengta pataisa reiškia vos dviejų Baltarusijos švietimo sistemoje veikiančių mokyklų, kuriose dėstoma lenkų kalba, likvidavimo ir priverstinio rusinimo pradžią. Jose šiuo metu mokosi maždaug 870 moksleivių. Iki šiol minėtos pamokos, išskyrus istoriją, kitataučių mokyklose buvo dėstomos jų gimtąja kalba.

A.Borys tvirtina, kad Baltarusijoje gyvenantys lenkai nesutinka su naujais valdžios užmojais ir dėl to ėmė rinkti parašus po peticija, skirta šalies prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai.

„Nusprendėme kreiptis į Baltarusijos prezidentą, nes visi mūsų bandymai kalbėtis su Švietimo ministerija buvo bevaisiai. Jeigu švietimo įstatymo pataisos bus priimtos, tai iš esmės reikš, kad paskutinės dvi lenkiškos mokyklos Baltarusijoje praras savo statusą“, – tikino A.Borys.

Lenkų bendruomenei Baltarusijoje užkliuvo ir tai, kad baigus lenkišką mokyklą reikalaujama brandos egzaminus laikyti valstybine kalba.

Anksčiau lenkų bendruomenei jau pavyko iškovoti, kad panašios įstatymų pataisos nebūtų priimtos. Prieš trejus metus pasiūlyti įstatymo pakeitimai neįgyvendinti, nes protestuoti prieš juos į gatves patraukė būtent lenkai.

„Tikiuosi, kad mūsų kampanija, kuri prasidėjo nuo parašų rinkimo po raštu prezidentui A.Lukašenkai, baigsis sėkme ir valdžia atsisakys minties įstatymiškai įtvirtinti dvikalbystę lenkiškose mokyklose.

Tačiau problema yra ta, kad faktiškai tai daroma jau seniai. Lenkiškose mokyklose neleidžiama naudotis vadovėliais lenkų kalba, vietoj jų mokomasi iš rusiškų vadovėlių.

Baltarusijos švietimo ministerija daugiau nei per 20 metų nesugebėjo jų išversti į lenkų kalbą.

Tai sudaro kliūtis normaliai funkcionuoti lenkiškoms mokykloms“, – aiškino LSB valdybos narys Andrzejus Poczobutas.

Lyg šios priešpriešos būtų maža, neseniai pasklido žinia, kad iš lenkų mokyklos Valkaviske pašalinti visi Lenkijos nacionaliniai simboliai.

„Tai labai nepalankus gestas Lenkijos atžvilgiu. Prieš kelerius metus nacionaliniai simboliai buvo pašalinti ir iš lenkiškos mokyklos Gardine“, – pasipiktinimo neslėpė A.Borys. („Polskie Radio“, ZW, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.