Sidnėjus: JAV padės Australijai dėl pabėgėlių

Jungtinės Valstijos

Sidnėjuje JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as bendravo su Australijos premjeru Malcolmu Turnbullu.<br>AP nuotr.
Sidnėjuje JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as bendravo su Australijos premjeru Malcolmu Turnbullu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2017, 10:32 AM, atnaujinta Apr 25, 2017, 8:43 PM

Pasak M. Penso, įsipareigojimas laikytis pasiektų susitarimų dar nereiškia, kad Vašingtonas jais „susižavėjęs“.

„Mes laikysimės šio susitarimo iš pagarbos mūsų ypač svarbiai sąjungininkei“,- paaiškino jis, turėdamas galvoje Australiją.

Vasarį JAV prezidentas Donaldas Trumpas susitarimą, pasiektą dar vadovaujant B. Obamai, pavadino „kvailu“.

„Ar galite tuo patikėti? B. Obamos administracija sutiko priimti tūkstančius nelegalių migrantų iš Australijos. Kodėl? Aš pasidomėsiu šiuo kvailu susitarimu!“- rašė jis savo „Twitter“ paskyroje.

Pernai lapkritį buvo sutarta, jog JAV perims 1250 migrantų, prašančių prieglobsčio, iš migracijos centrų, kuriuos Australija įsteigė Papua Naujojoje Gvinėjoje ir Nauru saloje. JAV žiniasklaida skelbė, kad per pirmąjį pokalbį telefonu su Australijos premjeru D. Trumpas išreiškė nepasitenkinimą susitarimu dėl pabėgėlių ir, kaip teigiama, nutraukė skambutį praėjus vos 25 minutėms, nors jam buvo skirta valanda. Kaip rašė „The Washington Post“, D. Trumpas pokalbį su M. Turnbullu neva pavadino blogiausiu per visą derybų dieną, per kurią jis spėjo paskambinti dar keliems pasaulio lyderiams. Pats D. Trampas pokalbį su Australijos premjeru pavadino kaip „labai taikų pokalbį“ ir apkaltino melu „melagingą žiniasklaidą“. M. Turnbullas tąsyk pokalbį su D. Trumpu pavadino „nuoširdžiu ir atviru“.

Sutikusi vykdyti susitarimą dėl pabėgėlių iš Australijos migracijos centrų, D. Trumpo administracija perspėjo, kad taikys „ypatingą patikrą“ tiems, kurie ieško prieglobsčio.

Šis susitarimas, kaip rašo „Reuters“, dabar įgavo ypatingos svarbos Australijai, kuri jaučia spaudimą iš Jungtinių Tautų (JT) ir žmogaus teisių gynimo organizacijų, reikalaujančių uždaryti migracijos centrus, visų pirma Manuso saloje Papua Naujoje Gvinėjoje, kur vyko susidūrimai tarp vietos žmonių ir pabėgėlių stovyklų gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.