Mirties bausmes JAV užsimanė vykdyti konvejeriu

Arkanzasas suskubo mirties bausme aštuoniems nuteistiems amerikiečiams įvykdyti egzekucijas vos per dvi savaites. Tokiai skubai priešinasi advokatai, todėl JAV valstijos planas tikriausiai nepavyks.

L.Lee Arkanzase per 12 metų tapo pirmuoju, kuriam įvykdyta mirties bausmė.<br>AP nuotr.
L.Lee Arkanzase per 12 metų tapo pirmuoju, kuriam įvykdyta mirties bausmė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „The Independent“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-04-25 08:53, atnaujinta 2017-04-26 02:34

Valstija skuba, nes jos turimų vieno iš trijų egzekucijai naudojamų preparatų raminamojo midazolamo atsargų galiojimo terminas baigsis balandžio 30-ąją.

Tiek daug egzekucijų JAV nebuvo suplanuota nuo pat 1976-ųjų, kai šalies Aukščiausiasis teismas leido sugrąžinti mirties bausmę.

Tiesa, kol kas valstijos planas paskubinti egzekucijas stringa. Kol kas bausmės įvykdytos trims nuteistiesiems. Praėjusį ketvirtadienį mirtina vaistų dozė buvo suleista Ledellui Lee.

Tai buvo pirmoji egzekucija Arkanzase nuo 2005 metų. Kitos keturios aną savaitę suplanuotos bausmės buvo užblokuotos dėl teismo nutarimų, kiti nuteistieji taip pat pasinaudojo visais įmanomais būdais atitolinti bausmes.

Pirmadienį valstija gavo leidimą ir kitai, net dvigubai egzekucijai – tokios JAV nebuvo daugiau nei 16 metų.

Penktadienį teismas atmetė Marcelio Williamso ir Jacko Joneso gynėjų prašymus atidėti egzekucijas, nes mirtinos injekcijos dėl prastos nuteistųjų sveikatos gali sukelti jiems skausmą.

M.Williamsas mirties bausme buvo nuteistas dar 1994 metais už 22-ejų Stacy Errickson pagrobimą, išprievartavimą ir nužudymą. J.Jonesas panašų nusikaltimą įvykdė 1995-aisiais.

Šiems dviems kaliniams pirmadienio vakarą buvo įvykdytos mirties bausmės – maždaug trys valandos viena po kitos.

Pirmajam iš dviejų kalinių, J.Jonesui, mirtina injekcija buvo suleista kaip planuota, po 19 val. vietos (antradienio 3 val. Lietuvos) laiku. Tuo tarpu antrojo kalinio, M.Williamso, advokatai įtikino federalinį teisėją trumpam atidėti jo egzekuciją, kilus nerimui dėl J.Joneso egzekucijos eigos.

Teisininkai tvirtino, kad nuteistasis mėšlungiškai gaudė orą, tačiau generalinis valstijos prokuroras tai paneigė. Visgi valanda vėliau teisėja leido vykdyti antrojo kalinio egzekuciją, ir 22 val. 33 min. (6 val. 33 min.) buvo konstatuota M.Williamso mirtis.

Mirties bausmės JAV sulaukia vis daugiau pasipriešinimo. Tam nepritaria dalis visuomenės, daugėja ir vaistų kompanijų, kurios nesutinka valdžios institucijoms parduoti preparatus, nes nenori, kad jų produkcija būtų naudojama mirties bausmei vykdyti.

JAV aukščiausiojo teismo teisėjas Stephenas Breyeris sukritikavo valstijos norą spėti griežčiausią bausmę įvykdyti vien dėl to, kad jai reikalingos medžiagos galiojimo laikas greitai baigsis.

„Mano nuomone, jeigu tai yra esminė priežastis, leisianti nuspręsti, kas mirs, o kas gyvens, pasirinkimas yra beveik atsitiktinis“, – teigė teisėjas.

Arkanzaso gubernatorius Asa Hutchinsonas gynėsi norintis nukelti egzekucijas vėlesniam laikui, bet negalintis to padaryti.

„Neaišku, kada vėl galėsime įsigyti medikamentų, o aukų šeimos negali ir toliau gyventi nežinomybėje, kurią jos išgyveno jau kelis dešimtmečius“, – tikino A.Hutchinsonas.

Mirtinoms injekcijoms JAV kalėjimuose jau kurį laiką priešinasi ir aktyvistai, kurie atkreipė dėmesį, kad dėl dabar naudojamų medicininių preparatų egzekucijos nepavykdavo – aukos akivaizdžiai kamuodavosi.

„Nežinau, ką valdžia mano, bet net jeigu ir šita egzekucija atrodo pavykusi, tai nereiškia, kad nėra problemų“, – apie ketvirtadienį L.Lee įvykdytą bausmę sakė advokatas Dale’as Baichas, kovojantis prieš nuteistųjų kančias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.