Rusijoje nepageidaujamomis paskelbtos septynios užsienio nevyriausybinės organizacijos

[[ge:lrytas:lrytas:945441]]

Generalinis prokuroras J.Čiaika teigė, kad Rusija yra paskelbusi nepageidaujamomis septynias NVO.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Generalinis prokuroras J.Čiaika teigė, kad Rusija yra paskelbusi nepageidaujamomis septynias NVO.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 25, 2017, 12:55 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 3:17 AM

„Praeitais metais nepageidaujama buvo paskelbta trijų užsienio nevyriausybinių organizacijų iš JAV veikla: Nacionalinio demokratijos instituto, Tarptautinio respublikonų instituto ir Žiniasklaidos plėtros investicijų fono (Media Development Investment Fund, MDIF)“, – sakoma J.Čiaikos metinėje ataskaitoje, pateiktoje Federacijos Tarybai, Rusijos parlamento aukštiesiems rūmams.

„Jų darbo mūsų šalyje tikslas – inicijuoti valdžios pakeitimą nekonstituciniu būdu, mėginti daryti įtaką Rusijos Federacijos valdžios organams JAV vardu, ir tai buvo įvertinta kaip grėsmė konstitucinei tvarkai bei valstybės saugumui“, – nurodoma dokumente.

Pasak generalinio prokuroro, Rusija šiuo metu nepageidaujamomis yra pripažinusi septynias užsienio NVO.

Be to, J.Čiaika nurodė, kad į Rusijoje uždraustų organizacijų registrą įtrauktos 57 ekstremistinės ir 26 teroristinės organizacijos.

Tarp jų yra tarptautinė sekta „Aum Shinrikyo“ („Aum Aukščiausiosios Tiesos“), 1995 metais surengusi pražūtingą cheminę ataką Tokijo metropolitene, septynios „ekstremistinės“ Jehovos liudytojų religinės bendrijos organizacijos, taip pat Maskvos aneksuoto Krymo totorių Medžlisas (parlamentas).

Ataskaitoje sakoma, kad praeitais metais prokurorai pateikė teismams prašymus uždrausti 10 organizacijų, kaltinamų ekstremizmu arba terorizmu.

Be kita ko, Generalinė prokuratūra pažėrė kritikos federalinės kultūrinio ir humanitarinio bendradarbiavimo agentūrai „Rossotrudničestvo“, esą leidžiančiai dirbti patariamosiose institucijose „ekstremistiškai nusiteikusiems asmenims“ ir tokiu būtu „sukeliančiai realią neteisėtų apraiškų prieš Rusijos Federaciją užsienyje grėsmę“.

„Pavyzdžiui, organizuojant Slavų raštijos ir kultūros dienų šventę Šveicarijos mieste Berne buvo įtraukti asmenys, aktyviai reiškiantys antirusišką poziciją“, – pareiškė J.Čiaika.

Pasak jo, reikalaujant prokurorams „Rossotrudničestvo“ sugriežtino kriterijus organizacijoms, kviečiamoms prisidėti prie šios agentūros užsienyje organizuojamų renginių.

2012 metų lapkričio 21-ąją Rusijoje įsigaliojo įstatymas, įpareigojantis „politinę“ veiklą vykdančias ir tarptautinį finansavimą gaunančias grupes deklaruotis esant užsienio agentėmis. Šis terminas daugeliui primena Stalino laikų represijas ir Šaltojo karo šnipinėjimą.

Dėl šių taisyklių kai kurios organizacijos atsisakė itin reikalingo finansavimo iš užsienio, o kitos išvis nutraukė savo veiklą.

„Užsienio agentų“ kategorijai priskirtos grupės kas trys mėnesiai turi teikti išsamias ataskaitas apie gaunamą finansavimą. Be kitų reikalavimų, visoje „užsienio agentų“ kategorijai priskirtų organizacijų skelbiamoje medžiagoje privalo būti žyma „užsienio agentas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?