Rusijos teismas patvirtino nuosprendį, kuris gali neleisti Putino kritikui dalyvauti rinkimuose

Rusijos teismas trečiadienį paliko galioti opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui anksčiau skirtą lygtinę penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už turto grobstymą, o tai gali užkirsti kelią jo bandymui dalyvauti 2018 metų prezidento rinkimuose.

A. Navalnas (nuotr.) žada mesti iššūkį dabartiniam valstybės vadovui Vladimirui Putinui.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
A. Navalnas (nuotr.) žada mesti iššūkį dabartiniam valstybės vadovui Vladimirui Putinui.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 3:46 PM, atnaujinta May 3, 2017, 3:55 PM

Kirovo rajono teismas atmetė A.Navalno apeliaciją ir paliko galioti jam ir kitiems nuteistiesiems medienos pasisavinimo byloje skirtas lygtines bausmes, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

A.Navalnas išmaniai naudojasi socialiniais tinklais ir jo populiarumas labai išaugo, kai jo komanda išplatino išsamią ataskaitą, kurioje apkaltino ministrą pirmininką Dmitrijų Medvedevą, kad šis per šešėlinį pelno nesiekiančių organizacijų tinklą kontroliuoja didžiulį turtą. Ši ataskaita, „YouTube“ buvo pažiūrėta daugiau nei 20 mln. kartų ir išprovokavo gatvių protestus.

Kovo mėnesį A.Navalno šalininkams Maskvoje surengus didžiausią nesankcionuotą demonstraciją per pastaruosius metus, policija sulaikė apie tūkstantį žmonių.

Šis 40 metų teisininkas išgarsėjo dar 2012 metais savo kalbomis per masinius protestus prieš V.Putino sugrįžimą į Kremlių.

Nuo to laiko jam teko dalyvauti ne vienoje teisinėje kovoje, kurias jis vadina politiškai motyvuotomis ir tarp kurių yra vadinamoji Kirovo byla, pradėta dėl 2009 metų sandorio, kuris buvo sudarytas A.Navalnui dirbant regiono gubernatoriaus patarėju.

A.Navalnas jau pradeda savo kampaniją visoje Rusijoje ir siekia surinkti 300 tūkst. parašų, kad būtų užregistruotas rinkimų kandidatu.

Tačiau teistumas už sunkų nusikaltimą galėtų jam užkirsti kelią dalyvauti rinkimuose. Vis tik jo kampanijos vadovas Leonidas Volkovas tvirtina, kad teismo sprendimas nesutrukdys A.Navalnui siekti prezidento posto.

„Organizuojame kampaniją, kad Aleksejus Navalnas būtų užregistruotas kaip prezidento rinkimų kampanijos dalyvis, ir mes tai pasieksime“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Navalnas turi teisę dalyvauti rinkimuose“, – rašė jis, bet pripažino, kad „pasinaudoti šia teise nebus lengva“.

Pasak jo, jis nėra įkalintas, todėl gali dalyvauti rinkimuose, nors kai kurie teisės ekspertai tuo abejoja.

Praėjusį mėnesį A.Navalnas buvo aplietas briliantine žaluma ir turėjo kreiptis į medikus, nes ėdus skystis nudegino vieną akį. Antradienį politikas sakė, kad ta akimi neteko 80 proc. regėjimo ir ateityje gali jo netekti visai. Trečiadienį teismo posėdyje jis nedalyvavo.

A.Navalno Kirovo byla buvo sugrąžinta teismui po to, kai Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) atmetė pirmąjį nuosprendį pripažinęs, kad Rusija pažeidė teisiamųjų teises į sąžiningą teismą. Tačiau pakartotinai bylą peržiūrėjęs teismas paskelbė visiškai tą patį nuosprendį.

A.Navalno advokatas Vadimas Kobzevas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad gynėjų komandą pateiks dar vieną skundą Strasbūrui. Pasak jo, Rusijos teismas ignoravo A.Navalno „persekiojimo politinį pobūdį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.