„Boko Haram“ išlaisvino dalį įkaičių, bet kova su džihadistais tik paaštrės

Nigerijos valdžia išlaisvino 82 merginas, kurias džihadistų grupuotė „Boko Haram“ įkaitėmis laikė trejus metus. Tačiau švęsti dar anksti, mat mainais į moksleives buvo iškeisti islamistų vadeivos.

Išlaisvintos džihadistų grupuotės kalinės susitiko su Nigerijos prezidentu. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Išlaisvintos džihadistų grupuotės kalinės susitiko su Nigerijos prezidentu. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2017-05-10 17:23

Pagrobtųjų tėvai džiūgauja, kad Nigerijos valdžiai pavyko išlaisvinti dalį iš 276 moksleivių, kurios 2014-ųjų balandį buvo pagrobtos iš vienos mokyklos bendrabučių Čibuke, Nigerijos šiaurės rytuose.

Merginos pirmadienį buvo nuskraidintos į Nigerijos sostinę Abudžą, kur susitiko su prezidentu Muhammadu Buhari, o socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbti išlaisvintųjų vardai.

Tiesa, Nigerijoje „Twitter“ naudojasi toli gražu ne visi, todėl dingusių mergaičių tėvai karštligiškai vartė laikraščius ieškodami informacijos, ar jų dukros laisvos ir ar verta leisti pinigus vykti į sostinę.

„Džiaugiuosi, net jeigu mano dukra nėra tarp išlaisvintųjų. Gyvenime nesu buvusi laimingesnė nei šią akimirką. Esu motina ir mane džiugina bet kuris grįžęs vaikas“, – tvirtino atžalos ieškanti Esther Yakubu.

Prieš trejus metus į pagrobtas mergaites dėmesį atkreipė ir Holivudo žvaigždės. Buvo pradėta milžiniška socialinių tinklų kampanija, raginanti paleisti sulaikytas moksleives, bet ji nedavė vaisių.

Nors didžioji dalis mergaičių jau paleistos, o kelioms pavyko pabėgti ir anksčiau, manoma, kad grupuotė „Boko Haram“ dar laiko 113 įkaičių.

Be to, konfliktas su islamistais artimiausiu metu tikrai nebus baigtas. Juolab kad Nigerijos vyriausybė mainais į moksleives išleido dalį kalėjimuose laikomų „Boko Haram“ narių – penkis šios islamistų grupuotės karo vadus.

Mainus sukritikavo Liaudies demokratinė partija – pasak jos atstovų, esą teroristams padėta išvengti teisingumo, „Boko Haram“ dar labiau įsidrąsins grobti įkaitus.

Įkaitų „Boko Haram“ ima nuolatos. Anot žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“, per pastaruosius trejus metus „Boko Haram“ surengė 41 masinį pagrobimą, per kurį į nelaisvę paimta mažiausiai 2 tūkst. moterų ir vaikų.

Tiesa, ne visos į nelaisvę paimtos mergaitės nori grįžti, kai kurios pamilsta savo pagrobėjus, tampa radikalizuotos arba artimųjų vengia iš gėdos. Net tos, kurios išlaisvinamos, ne iš karto sugeba grįžti namo.

Antai pernai spalį „Boko Haram“ paleido grupę mergaičių, bet nė viena jų dar negrįžo pas artimuosius: jos jau septynis mėnesius dalyvauja sugrąžinimo į visuomenę programoje.

Bet net pabaigusios šią programą jos turės įveikti kitą iššūkį – iš naujo įsilieti į gyvenimą bendruomenėje. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.