Vokietijos kareivinės pavadintos Antrojo pasaulinio karo vadų garbei gali būti pervadintos

Vokietijos kareivinės, pavadintos būrelio Antrojo pasaulinio karo vadų garbei, gali būti pervadintos taip siekiant pademonstruoti, kad šalies karinės pajėgos neturi jokių saitų su nacistine praeitimi, sekmadienį pareiškė Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen, informuoja „Reuters“.

 Bundesveras nustojo vartoti daugelio Vermachto karių vardus pavadinimuose 9-ajame ir 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
 Bundesveras nustojo vartoti daugelio Vermachto karių vardus pavadinimuose 9-ajame ir 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2017, 3:20 PM, atnaujinta May 14, 2017, 3:32 PM

Anksčiau pati ministrė susilaukė kritikos, nes apkaltino Vokietijos karines pajėgas dėl silpnos lyderystės šalyje vyraujant diskusijoms apie tai, ar kariuomenėje esama kraštutinių dešiniųjų ekstremistų. Interviu savaitraščiui „Bild am Sonntag“ jie teigė, kad kareivinės neturėtų būti vadinamos nacistinės Vokietijos karininkų vardais.

„Bundesveras turi pasiųsti žinią viduje ir išorėje, kad jame neįsišaknijusios Vermachto tradicijos“, – sakė ministrė, panaudodama Antrojo pasaulinio karo laikų Vokietijos kariuomenės pavadinimą. Dabartinės Vokietijos ginkluotosios pajėgos – Bundesveras – buvo sukurtos 1955 m.

Bundesveras nustojo vartoti daugelio Vermachto karių vardus pavadinimuose 9-ajame ir 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, nors tie kariai buvo laikomi garbingais ir neturėjo nieko bendro su karo nusikaltimais. Tačiau apie dešimt kareivinių ir po reformos buvo vadinamos nacistinės eros karininkų vardais. Tarp jų geriausiai žinomas buvo generolas Ervinas Romelis, kuris 1944 m. nusižudė po nepavykusio pasikėsinimo į Adolfą Hitlerį.

Vokietijos gynybos ministrė U.von der Leyen pažadėjo imtis griežtų priemonių prieš kraštutines dešiniąsias pažiūras karinėse pajėgose ir sukritikavo jas už nesugebėjimą spręsti rasizmo, patyčių ir seksualinio priekabiavimo problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.