Lenkija skambina pavojaus varpais: moksleiviai įjunko į marihuaną

Lenkijos respublikinis kovos su narkomanija centras pranešė šiurpią žinią – vyresniųjų klasių moksleiviai taip įniko į marihuaną, kad ji pirmą kartą tapo populiaresnė už tradicines tabako cigaretes.

Lenkijos mokyklose marihuana jau tapo kur kas populiaresnė už cigaretes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos mokyklose marihuana jau tapo kur kas populiaresnė už cigaretes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

May 17, 2017, 11:35 AM

Sociologinių apklausų firmos SBOS atliktas tyrimas paliudijo, kad cigaretes retkarčiais ar dažnai rūko 41 procentas moksleivių, o pačių pasidarytas marihuanos suktines – 42 proc.i moksleivių.

Prieš ketverius metus marihuaną rūkantys prisipažino 40 procentų apklaustųjų, o prieš devynerius – 33 procentai 18–19 metų moksleivių.

Kodėl vis populiaresnė?

Kovos su narkomanija centro vadovo Arturo Malczewskio manymu, marihuanos populiarumą lemia ne tik nedidelė šios psichotropinės medžiagos kaina, bet ir mada.

Be to, jaunimas yra klaidingai įsitikinęs, kad marihuana yra ne tokia kenksminga kaip tabakas ir nesukelia priklausomybės.

Marihuanos populiarumą, anot A.Malczewskio, didina ir straipsniai bei reportažai apie šio narkotiko legalizavimą vis naujose pasaulio vietose ir apie marihuanos taikymą medicinoje.

Epilepsijos ir kai kurių kitų ligų simptomams palengvinti yra naudojama specialios rūšies, o ne paprastoji marihuana.

Vyrauja klaidingas įsitikinimas

Lenkijos Seime partija „Kukiz ’15“ ruošia įstatymo projektą, siūlantį legalizuoti marihuaną gydymo tikslais, o įstatymo šalininkai kas kelis mėnesius rengia palaikymo demonstracijas.

Šiose paramos akcijose aktyviai dalyvauja moksleiviai ir studentai, o dalis sociologų spėja, kad tokių protestų viešinimas gali sudaryti klaidingą iliuziją, jog marihuana nekenksminga.

„Kas trečias asmuo, patekęs į narkotikų priklausomybės centrą, yra gydomas nuo marihuanos priklausomybės“, – pareiškė A.Malczewskis ir taip priminė, kad marihuana dažnai tampa tiltu siekiant išbandyti stipresnius narkotikus.

Moksleiviai neretai prisipažįsta, jog „žolę“ rūko iš dalies ir todėl, kad jos sukeliamą apsvaigimą neva lengviau nuslėpti nuo suaugusiųjų.

Turtingieji eksperimentuoja

Teigiama, kad marihuanos gramas Lenkijoje kainuoja 35–40 zlotų (8,3–9,5 euro).

Pigiau kainuoja sintetiniai vaistų mišiniai, populiariai vadinami „pakuromis“, tačiau juos vartoja tik 4 procentai moksleivių, dažniausiai neturtingi technikumų moksleiviai.

Turtingų tėvų atžalos, be marihuanos, mėgsta išbandyti ir amfetaminą, ekstazį ir brangųjį heroiną, tačiau šių narkotikų vartojimas per pastarąjį dešimtmetį beveik nepadidėjo, skaičiuojama, kad jais svaiginasi 18 procentų moksleivių.

Tyrimai rodo, kad turtingų tėvų vaikai dažniau renkasi vyną arba brangius gėrimus, o neturtingų tėvų ir prasčiau besimokantys moksleiviai labiau mėgsta alų ir degtinę.

Per pastarąjį mėnesį gėrę degtinę prisipažino net 65 procentai vaikinų ir 61 procentas merginų, o alų – atitinkamai 75 ir 69 procentai jaunuolių.

Vyno gėrė daug mažiau – 27 procentai vaikinų ir net 58 procentai merginų.

2011 m. Lenkijoje įsigaliojo įstatymo pataisa, leidžianti teisėjams atleisti nuo bausmės asmenis, pirmą kartą sulaikytus su nedideliu kiekiu narkotikų, skirtų asmeniniam vartojimui. Kaip liudija statistika, teisėjai pasigaili kas dešimto sulaikyto asmens, nors formaliai net už nedidelį kiekį narkotikų galima skirti trejų metų kalėjimo bausmę.

Partija „Kukiz ’15“ siūlo ne tik legalizuoti narkotikus, bet ir nebebausti vartotojų, o vien prekeivius. Mat policininkai esą dažniausiai tenkinasi vien vartotojų, kuriems narkotikai sugriauna gyvenimą ir karjerą, gaudymu.

Statistika liudija, kad iki 2011 metų už narkotikų vartojimą buvo nuteista 37 tūkstančiai asmenų, iš jų net 95 procentai buvo sulaikyti turintys nedidelį kiekį narkotikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.