Airijos premjeras Enda Kenny žada atsistatydinti

Airijos ministras pirmininkas Enda Kenny trečiadienį pareiškė atsistatydinsiąs iš pareigų, kurias ėjo šešerius metus, kai jo partija „Fine Gael“ išsirinks naują lyderį.

 E.Kenny yra ilgiausiai Airijos žemuosiuose parlamento rūmuose dirbantis politikas. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.  
 E.Kenny yra ilgiausiai Airijos žemuosiuose parlamento rūmuose dirbantis politikas. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 12:31 PM

Naujasis valdančiosios centro dešiniųjų partijos lyderis bus išrinktas iki birželio 2 dienos, nurodė jis.

E.Kenny praėjusiais metais sakė, kad neves savo partijos į 2021 metais vyksiančius visuotinius rinkimus.

66 metų E.Kenny laikomas politiku, išvedusiu Airiją iš ekonominės krizės, tačiau dėl vidaus skandalų ir sumažėjusio rinkėjų palaikymo jis patyrė savo bendrapartiečių spaudimą trauktis iš pareigų.

„Nuo šio vidurnakčio traukiuosi iš „Fine Gael“ lyderio pareigų“, – sakė jis ir pridūrė, kad partijos lyderio pareigas eis, kol bus išrinktas jo įpėdinis.

Jis teigė duosiąs savo įpėdiniui „nedaug, bet pakankamai“ laiko surengti derybas „dėl vyriausybės ateities nuostatų“ su partijomis ir nepriklausomais politikais, remiančiais mažumos administraciją.

Mažėjantis populiarumas

Per visuotinius 2016-ųjų vasarį vykusius rinkimus „Fine Gael“ prarado mandatų, tačiau nedideliu skirtumu jai pavyko išlaikyti didžiausios partijos statusą. Taupymo priemonės, kurių buvo imtasi siekiant išbristi iš 2010-aisiais šalį sukrėtusios ekonominės krizės, smarkiai supykdė didelį skaičių rinkėjų.

Po tų rinkimų E.Kenny ir jo ministrų kabinetas sulaukė itin daug kritikos dėl savo požiūrio į vieną bylą, susijusią su neva prasižengusiu policininku. Visgi vyriausybė atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo, surengtą kilus minėtam skandalui.

Opozicinė žaliųjų partija paragino paskirti naują premjerą iki birželio 22-ąją vyksiančio Europos Sąjungos lyderių susitikimo.

E.Kenny yra ilgiausiai Airijos žemuosiuose parlamento rūmuose dirbantis politikas. Pirmąkart į parlamentą jis buvo išrinktas 1975 metais. „Fine Gael“ partijai jis vadovavo 15 metų. Be to, jis buvo pirmasis partijos lyderis, perrinktas į šias pareigas.

„Fine Gael“ partijos pirmininkas parlamente Martinas Heydonas (Martinas Heidonas) apibūdino E.Kenny kaip „užjaučiantį, pragmatišką ir vienijantį“ lyderį

„Endos, paveldėjusio šalį ir ekonomiką, sugriautą blogo valdymo, stipri lyderystė ir sugebėjimas priimti sudėtingus sprendimus buvo pripažintas tiek šalyje, tiek užsienyje, ir atgaivino bei sustiprino mūsų tarptautinę reputaciją“, – sakė jis.

„Fianna Fail“ lyderis Michealas Martinas sakė, kad E.Kenny daug metų stropiai dirbo savo šaliai.

„Nors per ilgus metus turėjome nesutarimų dėl daugelio politinių klausimų, visuomet žavėjausi Endos padorumu, gera nuotaika ir pasiekiamumu“, – sakė jis.

Du kandidatai į premjero postą

Kol kas į partijos „Fine Gael“ lyderio, o kartu ir į šalies premjero, postą pretenduoti ruošiasi du kandidatai. Išrinktas lyderis vadovautų trapiai vyriausybei iki šios kadencijos pabaigos.

38 metų Leo Varadkaro šansai tapti konservatyvios ir gana vienalytės šalies premjeru vertinami gana prastai. Dubline gimęs imigranto iš Indijos ir airės sūnus yra pirmasis savo homoseksualumo neslepiantis Airijos ministrų kabineto narys. Apie savo orientaciją jis prisipažino 2015 metais ir reiškė palaikymą tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui bei aborto įstatymų liberalizavimui.

Dabartinis socialinės apsaugos ministras į parlamentą buvo išrinktas 2007 metais, o anksčiau dirbo gydytoju. Jis greitai kilo politinės karjeros laiptais ir turėjo kelis ministrų portfelius.

„Enda 2011-aisiais suteikė vilties išsekintai Airijai“, – sakė jis apie atsistatydinantį premjerą.

„Tačiau dar svarbiau, kad jis patraukė šalį nuo ekonominės griūties slenksčio ir suteikė politinio stabilumo, kai Europos šalys stovėjo ant bedugnės krašto“, – pridūrė L.Varadkaras.

Tuo tarpu L.Varadkaro priešininkas, 44 metų Simonas Coveney, laikomas realesniu kandidatu į konservatyvių pažiūrų besilaikančios „Fine Gael“ lyderio postą.

Į parlamentą jis pirmąkart buvo išrinktas 1998 metais, po savo tėvo, parlamentaro, atstovavusio Korko Pietų centrinei apygardai, mirties.

S.Coveney šiuo metu yra būsto ministras. Per savo karjerą jam taip pat yra tekę vadovauti Žemės ūkio, Gynybos bei kelioms kitoms ministerijoms. S.Coveney yra vedęs ir turi tris dukras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.