Prie pat Mančesterio arenos gyvenantys lietuviai: „Nemiegojome visą naktį“

Teroro išpuolis Mančesteryje, per kurį žuvo 22 žmonės ir sužeisti dar 59, sukrėtė visus, tačiau miesto gyventojai nepanikuoja. Šiame mieste gyvenantys lietuviai, britai ir užsieniečiai portalui lrytas.lt papasakojo, kas Mančesteryje vyko prieš ataką ir kas mieste vyksta dabar.

 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Mančesteryje nugriaudėjo sprogimas.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jonas Grinevičius

May 23, 2017, 9:30 AM, atnaujinta May 23, 2017, 12:41 PM

Greta Mančesterio arenos gyvenanti lietuvė Goda Viskaitytė pasakojo, kad visą naktį girdėjo sirenas ir sraigtasparnius.

„Mes gyvename 5 minutės nuo arenos, tai visą naktį buvo girdėti sirenos ir sraigtasparniai, dabar dalis centro aptverta, eismas sutrikęs, visur daug policijos ir žurnalistų, – tvirtino G.Viskaitytė. – Naktį nemiegojome, vyko laukimas, nes pirmos žinutes apie sprogimą pasirodė po 5 minučių, o tada sėdėjome namuose ir ieškojome visuose laikraščiuose ir žiniose naujienų.“

G.Viskaitytė teigė, kad sirenos ir sraigtasparniai pasigirdo maždaug 10 minučių po įvykio, o visi lietuvės kaimynai išlindo pro langus. Anot lietuvės, aptverta didelė Mančesterio centro dalis.

Žmonės plūsta duoti kraujo

Tuo metu prie pat Mančesterio arenos, kur nugriaudėjo sprogimas, gyvenantis lietuvis Jonas Urbonas pasakojo, kad tai, kas įvyko, suvokė tik ryte.

„Mes nelabai supratome, kas vyksta, nes vis buvome pažadinti sraigtasparnio garsų. Kadangi išpuolis įvyko apie 22 val. vakaro, o mes gana anksti ėjome miegoti, tik ryte supratome, kodėl girdėjome sraigtasparnius. Prie sirenų garsų mes įpratę gyvendami centre, tai per daug į tai neatkreipėme dėmesio“, – sakė Mančesteryje dirbantis J.Urbonas.

Pasak J.Urbono, po teroro atakos miestas – visiškai pasikeitęs.

Mančesteris daug tylesnis, ramesnis. Žmones šokiruoti, nes yra visiškai nepratę prie teroro išpuolių. Čia pramoninis darbininkų miestas, niekas tokiu dalykų nesitiki. Matyti, kad žmonės net nežino, kaip į visa tai reaguoti.

Visi stengiasi, kaip gali, padėti, bendradarbiai eina duoti kraujo. Aš pats vėliau eisiu. Kas yra ligoninėse, atiduoda savo lovas, aplinkiniai gyventojai priima nukentėjusius pas save į namus“, – apie Mančesterio gyventojų altruizmą pasakojo J.Urbonas.

Lietuvis teigė, kad nesijaučia per daug paveiktas, nes ketverius metus gyveno Londone, o tai jį kiek užgrūdino. Tačiau J.Urbonas prisipažino, kad jį apėmė „nemalonus ir slegiantis jausmas matant, kas vyksta aplinkui.“

„Bet man gyvenimas nesustoja. Liūdna, žinoma, dėl to, kas įvyko, bet aš toliau darau tai, ką darau kasdien, – pareiškė J.Urbonas. – Keli kiti bendradarbiai dirba iš namų vien dėl transporto trūkumo ir uždarytų kelių, kiti dėl to, kad nepavyks susikaupti, nes visi tik apie tai ir šneka ir dar gan ilgai, panašu, kad šnekės.“

Matė į areną einančius vaikus

„Uždaryta antroji pagal dydį Viktorijos traukinių stotis, tramvajai sustabdyti ir dauguma traukinių atšaukti. Taip pat uždaryta nemažai kelių ir aplink yra nemažai policijos“, – lrytas.lt pasakojo Mančesteryje gyvenanti lietuvė Eglė Rimkūnaitė. 

Pasak jos, pagrindinėje traukinių stotyje Pikadilyje antradienį ryte buvo tris kartusi mažiau žmonių nei įprasta tokiu metu. 

„Kas rytą čia sėdu į traukinį, todėl tai labai krinta į akis, – tvirtino šalia Mančesterio dirbanti E.Rimkūnaitė. – Žmonės, atrodo, išlieka budrūs, bet nepanikuoja.“

Tuo metu Mančesterio gyventoja, čia studijavusi Sian Griffiths teigė, kad prieš pat nelaimę buvo miesto centre ir matė minią žmonių, einančių į Arianos Grande koncertą Mančesterio arenoje.

„Vakar buvau miesto centre ir mačiau daug vaikų, paauglių ir jų tėvų, einančių į koncertą. Kiek suprantu, sprogimas nugriaudėjo, kai koncertas pasibaigė ir žmonės jau buvo pradėję skirstytis, – lrytas.lt aiškino S.Griffiths, – Vietovė aplinkui areną buvo uždaryta. Tai nėra pirmas kartas, kai Mančesteris tapo teroro išpuolių taikiniu – anksčiau miestą buvo užpuolę airių respublikonai. Tačiau mūsų amžiaus žmonėms tai yra pirmas toks įvykis, kurį galime prisiminti.“

Mančesteryje dirbanti Ines Gaudi pasakojo, kad gyvena pietinėje Mančesterio dalyje ir po sprogimo dar neišėjo iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.