Libijoje džihadistų grupuotė „Ansar al-Sharia“ pasiskelbė išsiformuojanti

Libijoje veikusi džihadistų grupuotė „Ansar al-Sharia“, susijusi su „al Qaeda“ ir Jungtinių Tautų bei JAV laikyta teroristine organizacija, pasiskelbė „išsiformuojanti“, nurodoma šeštadienį paskelbtame pranešime spaudai.

 Džihadistų grupuotė paskelbė, kad išsiformuoja.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Džihadistų grupuotė paskelbė, kad išsiformuoja.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2017, 11:19 AM, atnaujinta May 28, 2017, 11:21 AM

Vašingtonas šią grupuotę laiko kalta dėl išpuolio prieš JAV konsulatą Bengazyje 2012-ųjų rugsėjo 11-ąją; tada žuvo JAV ambasadorius Christopheris Stevensas ir dar trys amerikiečiai.

„Ansar al-Sharia“ yra viena džihadistų grupuočių, susidariusių antrajame pagal dydį Libijos mieste Bengazyje per sumaištį po diktatoriaus Muamaro Kadhafi nužudymo 2011-aisiais ir perėmusių to miesto valdymą 2014-aisiais.

Buvęs generolas Rytų Libijos karo vadas Khalifa Haftaras anksčiau gegužę pradėjo puolimą prieš islamistų grupuotes Bengazyje, siekdamas išvaryti džihadistus iš dviejų likusių jų pozicijų Bengazyje.

Pranešime spaudai „Ansar al-Sharia“ nurodo, kad ši kova ją „susilpnino“.

Ši grupuotė per susirėmimus su Kh.Haftaru Bengazyje 2014-ųjų pabaigoje neteko savo lyderio Mohamedo al-Zahawi, kuris mirė nuo sužeidimų, patirtų viename mūšyje.

Daugumajos narių persimetė į grupuotę „Islamo valstybė“, o likusi „Ansar al-Sharia“ vėliau prisidėjo prie Revoliucinės šuros tarybos Bengazyje – vietinio islamistų kovotojų aljanso.

Savo aktyvumo viršūnėje „Ansar al-Sharia“ veikė Bengazyje ir Dernoje Sirijos rytuose, bei turėjo savo padalinių Libijos vakaruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.