Rusija grįžta prie religinio persekiojimo: stojo į kovą su tikinčiaisiais

Ekstremistine organizacija Rusijoje paskelbti Jehovos liudytojai ir toliau renkasi į pamaldas. Tiesa, prieš jų būstines jau įvykdytas ne vienas išpuolis, o tikintieji baiminasi, kad gali būti suimti.

Išklausyti teismo sprendimo susirinkę Rusijos Jehovos liudytojai sužinojo – šioje šalyje jie nepageidaujami.
Išklausyti teismo sprendimo susirinkę Rusijos Jehovos liudytojai sužinojo – šioje šalyje jie nepageidaujami.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „Radio Free Europe“ ir „Newsweek“ inf.

May 28, 2017, 2:48 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:50 PM

Rusijos aukščiausiasis teismas nusprendė patenkinti Teisingumo ministerijos pateiktą ieškinį prieš šios religinės bendruomenės Rusijoje administracinį centrą ir paskelbti Jehovos liudytojus ekstremistine organizacija. Teigiama, kad jie esą kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Nors tokį teismo sprendimą netruko sukritikuoti Europos Sąjunga ir įvairios tarptautinės organizacijos, rusams, regis, tai nė motais. Taip pat ir tai, kad šalies konstitucijos 28 straipsnis užtikrina minties ir tikėjimo laisvę.

Jehovos liudytojų bendruomenė ne tik pasipiktinusi, bet ir bijo, kad prieš juos bus rengiami išpuoliai, o patys tikintieji atsidurs areštinėje. Bet jie vis dar susirenka į bendras pamaldas.

Tiesa, greitu metu judėjimo atstovai neturės kur to daryti. Mat Aukščiausiasis teismas nurodė likviduoti Jehovos liudytojų Rusijoje administracinį centrą bei 395 vietos organizacijas ir perimti organizacijos turtą.

Vienas Jehovos liudytojų, Jevgenijus Kondautovas, tikino, kad bendruomenė yra atsidūrusi ant prarajos krašto, o Rusijos valdžia ir teisėsauga savo sprendimais bando nuteikti visuomenę prieš asmenis, išpažįstančius šį tikėjimą.

Vyras tikino, kad vos prieš kelias dienas buvo įvykdytas išpuolis prieš Jehovos liudytojus Sankt Peterburge. Nežinomi asmenys išdaužė jų būstinės langus.

„Skambinome policijai, tačiau ji neatvyko. Jie mano, kad esame ekstremistai, tad mums padėti nereikia“, – tvirtino J.Kondautovas.

Vyras baiminasi, kad policija pro Jehovos liudytojų duris gali įsiveržti bet kurią akimirką.

Keliose šios bendruomenės būstinėse jau buvo atlikti reidai. O balandžio viduryje Čeliabinske į Jehovos liudytojų duris pasibeldė netgi Nacionalinė gvardija.

„Mes, tikintieji, žinome, kad susidursime su sunkumais. Tai jau ne pirmas kartas istorijoje“, – kalbėjo J.Kondautovas, kurio senelis, taip pat Jehovos liudytojas, šalį valdant Josifui Stalinui buvo išsiųstas į lagerį.

Praėjus vos kelioms dienoms po Rusijos aukščiausiojo teismo sprendimo JAV tarptautinės tikėjimo laisvės komisija išreiškė ypatingą susirūpinimą dėl šalyje susiklosčiusios padėties.

Tačiau šio sprendimo iniciatoriai turi savų argumentų. Teisingumo ministerijos advokatė Svetlana Borisova tikino, kad taip siekiama užtikrinti įstatymų viršenybę, pašalinti grėsmę nacionaliniam saugumui ir sustabdyti ekstremistinę veiklą Rusijos teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.