Naujasis Ekvadoro lyderis leidžia „Wikileaks“ įkūrėjui likti ambasadoje Londone

Naujasis Ekvadoro prezidentas Leninas Moreno kritikavo „programišių“ Julianą Assange'ą, bet pabrėžė, kad jo šalis toliau teiks prieglobstį tarptautinio arešto vengiančiam vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjui.

„WikiLeaks“ įkūrėjas J.Assange’as
„WikiLeaks“ įkūrėjas J.Assange’as
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-30 11:46, atnaujinta 2017-05-30 11:48

Šį mėnesį prezidento pareigas pradėjęs eiti L.Moreno apie J.Assange'ą kalba kritiškiau nei jo pirmtakas Rafaelis Correa. Pastarasis anksčiau sakė, kad jo šalis, 2012 metais suteikusi prieglobstį J.Assange'ui, „atliko savo pareigą“.

„Ponas Assange'as yra programišius. Mes tai atmetame, ir konkrečiai aš asmeniškai atmetu“, – sakė L.Moreno, kuris per prezidento rinkimų kampaniją perspėjo J.Assange'ą „nesikišti“ į Ekvadoro politiką.

Anksčiau šį mėnesį Švedijos prokurorai panaikino prieš septynerius metus pareikštus įtarimus J.Assange'ui išžaginimu ir atšaukė Europos arešto orderį, dėl kurio jis ir pabėgo į Ekvadoro ambasadą prašytis prieglobsčio.

Tačiau britų policija sako, kad vis tiek ketina areštuoti J.Assange'ą, jeigu australas išeis iš ambasados Londone, nes jis 2012 metais pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas.

„Atrodo, kad britų vyriausybė neužtikrins laisvo judėjimo, ir tai reiškia, kad ponas Assange'as gali toliau gyventi Ekvadoro ambasadoje, o mes gerbsime šią padėtį“, – sakė L.Moreno.

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas neigė jam metamus kaltinimus ir tvirtino, kad jo išdavimas Švedijai galiausiai nulemtų jo perdavimą Jungtinėms Valstijoms. J. Assange'as baiminasi, kad Amerika siekia jį nuteisti už daugybės slaptų karinių ir diplomatinių dokumentų paskelbimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.