Išpuolis Londone: paskelbtos dviejų užpuolikų tapatybės, 12 įtariamųjų paleisti laisvėn

Jungtinės Karalystės vidaus žvalgybos agentūra MI5 bei policijos pareigūnai aiškinasi, ar buvo galima užbėgti Londono išpuoliui, kurio metu žuvo septyni žmonės, už akių. BBC skelbia, kad vienas iš teroristų buvo 27 metų Khuramas Buttas, antrasis – 30 metų Rachidas Redouane'as.

Vienas iš teroristų buvo 27 metų Khuramas Buttas (nuotr. kairėje), antrasis – 30 metų Rachidas Redouane'as.<br> Policijos nuotr.
Vienas iš teroristų buvo 27 metų Khuramas Buttas (nuotr. kairėje), antrasis – 30 metų Rachidas Redouane'as.<br> Policijos nuotr.
 Išpuolio metu žuvo septyni asmenys. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Išpuolio metu žuvo septyni asmenys. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 5, 2017, 8:06 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 12:36 AM

Pirmadienį po vidurnakčio (Lietuvos laiku) pranešta, kad 12 įtariamųjų, galimai susijusių su Londono ataka ir sulaikytų sekmadienį, paleisti į laisvę.

Taip pat paaiškėjo, kad bent vienas iš trijų užpuolikų, tikėtina Khuramas Buttas, anksčiau buvo žinomas teisėsaugai, skelbia „Evening Standard“.

Barkinge gyvenusio vyro, vietinių vadinamo Absu, kaimynai tikino, kad prieš kurį laiką jis buvo išmestas iš vietos mečetės už agresyvų elgesį. 

Viena moteris policijai atliekant kratą įtariamo užpuoliko namuose teigė, jog prieš dvejus metus apie įtartiną kaimyną informavo policiją.

Italė Erica Gaspari sunerimo, kad parke vyras, vietinių vadinamas Absu, bando radikalizuoti vaikus, kai jos sūnus grįžęs namo pareiškė: „Mama, aš noriu būti musulmonas.“ 

Moteris nuėjo į parką, kur, jos teigimu, pakistanietis pareiškė: „Dėl Alacho esu pasirengęs padaryti viską, ko prireiks. Alacho vardu esu pasiruošęs net nužudyti savo motiną.“ 

E.Gaspari pasakojo: „Aš padariau 4 jo nuotraukas ir perdaviau policijai. Jie paskambino į Skotland Jardą ir pasakė, kad perdavė jiems informaciją. Jie buvo labai susirūpinę. Jie man patarė ištrinti nuotraukas dėl savo pačios saugumo. Aš taip ir padariau, bet daugiau apie tai nieko negirdėjau.“

„Tai įvyko prieš dvejus metus. Niekas pas mane neapsilankė. Jei jie būtų tai padarę, galbūt būtų išsaugoję kieno nors gyvybę. Jis eidavo į parką ir kalbėdavo apie Islamą, jis taip pat per Ramadaną eidavo pas žmones į namus ir duodavo vaikams pinigų ir saldainių“, – teigė moteris. 

Manoma, kad įtariamas užpuolikas, vadinamas Abs yra 27-erių vyras, turintis pakistanietiškų šaknų. 

Praėjusiais metais britų televizijos kanalas „Chanel 4“ taip pat rodė dokumentinį filmą, kuriame užfiksuotas ir Absas Londono parke besilankęs su kitais radikalais. Jie buvo išskleidę džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ vėliavą.

Antras užpuolikas gyveno Airijoje

Airijos policija surengia specialų saugumo pasitarimą po to kai paaišėjo, jog vienas iš išpuolį Londone įvykdžiusių užpuolikų turėjo Airijoje išduotą tapatybės dokumentą, skelbia „The Guardian“. 

Pirmiausia šią informaciją paviešino Airijos transliuotojas RTE. Šalie policija patvirtino, kad pas vieną iš trijų užpuolikų buvo rastas Airijoje išduotas tapatybės dokumentas. 

Tiesa, teigiama, kad policijai anksčiau šis asmuo nebuvo žinomas. 

Teigiama, kad vyras yra kilęs iš Maroko, tačiau kurį laiką gyveno Airijos sostinėje Dubline kartu su savo žmona, kilusia iš Škotijos. 

Pranešama, kad Airijos pareigūnai glaudžiai bendradarbiauja su Jungtinės Karalystės saugumo tarnybomis. 

Vėlų šeštadienio vakarą (ankstyvą sekmadienį Lietuvos laiku) Londone buvo įvykdytas išpuolis, kurio metu žuvo septyni žmonės, dar beveik 50 sužeista. Užpuolikai mikroautobusiuku rėžėsi į praeivius ant Londono tilto, o vėliau ėmė juos badyti peiliais. 

Dėl išpuolio ankstų pirmadienį atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ , pranešė naujienų agentūra AP.

„Kovotojų būrys iš „Islamo valstybės“ vakar įvykdė atakas Londone“, – pranešė grupuotės propagandos agentūra „Amaq“.

Policija vykdo reidus

Kovos su terorizmu pajėgos sulaikė kelis žmones po reidų Niuhamae ir Barkinge. Vienas Dagenamo gyventojas pasakojo girdėjęs sprogimus, šūvius ir blyksnius pirmadienio rytą.  

„Jis mane pažadino, pažadino visą gatvę. Sprogimai, o vėliau šūviai“, – rašė londonietis.  

Sekmadienį buvo surengti reidai dar keturiuose butuose, tarp jų ir viename, kuris priklauso įtariamam atakos rengėjui.  Policija patvirtino, kad buvo suimtos septynios moterys ir penki vyrai tarp 19 metų ir 60 metų, įtariami teroristine veikla.

Vėliau vienas 55-erių vyras buvo paleistas nepateikus kaltinimų.  Nors Londono tiltas jau atidarytas, mieste patruliuoja daug policijos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.