Vidurinių Rytų krizę išprovokavusią „melagingą naujieną“ paskelbė Rusijos programišiai

JAV žvalgybos pareigūnai laikosi nuomonės, kad rusų programišiai paskelbė melagingą naujieną, išprovokavusią diplomatinę krizę, per kurią Saudo Arabija ir kelios kitos šalys nutraukė diplomatinius santykius su Kataru, antradienį pranešė televizija CNN.

 Saudo Arabija rėmėsi ta naujiena, argumentuodama, kodėl nusprendė paskelbti diplomatinę ir ekonominę blokadą prieš Katarą, teigiama CNN pranešime.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Saudo Arabija rėmėsi ta naujiena, argumentuodama, kodėl nusprendė paskelbti diplomatinę ir ekonominę blokadą prieš Katarą, teigiama CNN pranešime.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2017, 8:17 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 12:01 PM

Kai programišiai praeitą mėnesį patalpino suklastotą pranešimą Kataro valstybinės naujienų agentūros sistemoje, JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) ekspertai gegužės pabaigoje apsilankė Katare, kad ištirtų numanomą kibernetinį įsilaužimą, nurodė CNN.

Saudo Arabija rėmėsi ta naujiena, argumentuodama, kodėl nusprendė paskelbti diplomatinę ir ekonominę blokadą prieš Katarą, teigiama CNN pranešime.

Kataro vyriausybė nurodė, kad gegužės 23 dieną pasirodžiusiame pranešime buvo melagingų pareiškimų apie emyrato vadovą, kad jis esą palaiko draugiškus santykius su Iranu ir Izraeliu ir abejoja, ar JAV prezidentui Donaldui Trumpui pavyks ilgai išsilaikyti savo poste, sakoma CNN pranešime.

Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani  televizijai sakė, kad FTB patvirtino, kad buvo įsilaužta į agentūros sistemą ir ten patalpinta netikra naujiena.

„Kad ir kokie kaltinimai buvo mesti, jie visi paremti melaginga informacija, ir mes manome, kad visa krizė paremta melaginga informacija“, – sakė jis CNN.

„Viskas prasidėjo nuo suklastoto naujienų pranešimo, įdėto į mūsų nacionalinės naujienų agentūros (sistemą) – į ją buvo įsilaužta, ir tai patvirtino FTB“, – pridūrė jis.

Jei šie kaltinimai yra teisingi, jie galbūt patvirtina, jog Maskva stengiasi kištis į JAV užsienio politiką. Be to, jie galbūt pagrindžia amerikiečių žvalgybos nuogąstavimus, kad rusų programišiai bandė paveikti praėjusių metų prezidento rinkimus, pasibaigusius netikėta D.Trumpo pergale.

Kremlius savo ruožtu šiuos kaltinimus neigia.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas, ir Bahreinas pirmadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru ir uždarė oro, jūros ir sausumos kelius su šia šalimi.

Šios šalys apkaltino nedidelę Persijos įlankos valstybę remiant ekstremistines grupuotes ir teigė, kad Kataras remia Saudo Arabijos priešo Irano programą. Doha šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Nors Katare yra įsikūrusi didžiausia amerikiečių karinė oro bazė Viduriniuosiuose Rytuose, antradienį D.Trumpas netikėtai išreiškė pritariantis Saudo Arabijos sprendimui izoliuoti valstybę.

Jis užsiminė, kad Kataras gali finansuoti ekstremizmą.

„Gera matyti, kad vizitas į Saudo Arabiją ir (susitikimas) su karaliumi bei 50 šalių jau atsiperka“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“, užsimindamas apie savo praėjusio mėnesio kelionę į Rijadą.

„Jie sakė, kad imsis griežtų priemonių dėl ekstremizmo... finansavimo; ir visos nuorodos rodo į Katarą. Galbūt tai bus terorizmo siaubo pabaigos pradžia!“ – rašė jis.

CNN informavo, kad Kataro vyriausybės atstovai sakė tiriantys įsilaužimą ir bendradarbiaujantys su FTB ir Britanijos nacionalinės kovos su nusikalstamumu agentūra (NCA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.