Paaiškėjo Londone ataką prieš musulmonus surengusio vyro tapatybė

Per antrą šį mėnesį Jungtinės Karalystės sostinę sukrėtusį teroro išpuolį, autofurgonui ankstų pirmadienio rytą įsirėžus į pėsčiuosius prie mečetės Londono šiauriniame rajone, žuvo vienas žmogus ir dar 10 buvo sužeisti.

 Įtariamasis kilęs iš Kardifo.
 Įtariamasis kilęs iš Kardifo.
 Musulmonai po išpuolio skundėsi, kad susidūrė su diskriminacija – esą net gelbėtojai neskubėjo jiems padėti.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Musulmonai po išpuolio skundėsi, kad susidūrė su diskriminacija – esą net gelbėtojai neskubėjo jiems padėti.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Policija po teroro išpuolio sulaikė pusamžį vyriškį.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Policija po teroro išpuolio sulaikė pusamžį vyriškį.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Premjerė Th.May pasmerkė teroro išpuolį prieš musulmonus.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Premjerė Th.May pasmerkė teroro išpuolį prieš musulmonus.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Išpuolis įvykdytas pirmadienio naktį.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Išpuolis įvykdytas pirmadienio naktį.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Londono meras S.Khanas pasmerkė „siaubingą teroro išpuolį“.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Londono meras S.Khanas pasmerkė „siaubingą teroro išpuolį“.<br> „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-06-19 18:35, atnaujinta 2017-06-19 20:23

Išpuolį įvykdė 47-erių Darrenas Osborne'as iš Kardifo, kuris po įvykio buvo sulaikytas dėl pasikėsinimo nužudyti. 

„Vėliau jam skirtas areštas dėl terorizmo vykdymo, rengimo ir skatinimo, įskaitant nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti“, – sakoma Skotland Jardo pranešime.

Miręs žmogus šio naujausio Britanijoje išpuolio metu jau buvo gaivinamas, jam buvo teikiama skubioji medicinos pagalba.

„Toliau nagrinėjama, ar esama ryšio tarp jo mirties ir išpuolio“, - pažymi policija.

Netoliese buvę pareigūnai nedelsdami atvyko į įvykio vietą; išpuolis per aštuonias minutes buvo paskelbtas esąs teroristinis, ginkluoti pareigūnai atvyko per 10 minučių, nurodė policija.

Įtariamasis tebelaikomas Londono policijos nuovadoje.

„Šiuo tyrimo etapu laikoma, kad įtariamasis veikė vienas, bet nagrinėjamos visos prie šio išpuolio atvedusios aplinkybės“, – sakoma pranešime.

Atliekamos kratos jo gyvenamoje vietoje Kardife, Velse.

Įtariamąjį sulaikė aplinkiniai žmonės

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, pažadėjusi kovoti su terorizmu ir ekstremizmu, pasmerkė šį „pasibjaurėtiną“ išpuolį ir pareiškė, kad ši ataka yra „priminimas, jog terorizmas, ekstremizmas ir neapykanta įgyja daug pavidalų, tai ir mūsų apsisprendimas su jais kovoti privalo būti toks pat, kad ir kas būtų už tai atsakingas“.

Išpuolį įvykdžiusį 47 metų vyrą įvykio vietoje sulaikė žmonės ir perdavė atvykusiems pareigūnams, kurie jį suėmė dėl įtariamo pasikėsinimo nužudyti.

Finsberio parko mečetės pranešime sakoma, kad „autofurgonas tyčia traiškė musulmonus vyrus ir moteris, išėjusius po naktinių pamaldų“ netrukus po vidurnakčio prie mečetės ir Musulmonų socialinės rūpybos namų.

Kiti šį išpuolį susiejo su kilusia neapykantos musulmonams paskatintų nusikaltimų banga, kuri ypač išaugo po birželio 3 dienos išpuolio ant Londono tilto, per kurį žuvo aštuoni žmonės ir atsakomybę už kurį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

„Tai buvo išpuolis prieš Londoną ir visus londoniečius. Mes visi bendrai turime stoti (į kovą) su ekstremistais, koks bebūtų jų motyvas“, – sakė Londono policijos kovos su terorizmu koordinatorius Neilas Basu.

Jis pridūrė, kad pirmadienio nusikaltimas turi visus teroristiniams nusikaltimui būdingus požymius.

Viskas prasidėjo, kai praeiviai sustojo suteikti pagalbos sunegalavusiam vyriškiui. Vėliau tas vyras mirė, tačiau neaišku, ar jo mirtis yra kaip nors susijusi su išpuoliu, sakė N.Basu.

Dešimt žmonių buvo sužeisti, visi – musulmonai, aštuonis iš jų prireikė vežti į ligoninę. Dviejų sužeistųjų būklė yra labai sunki, nurodė policijos pareigūnai.

Vienas įvykio liudininkų Abdiqadiras Warra naujienų agentūrai AFP sakė, kad autofurgonas „užvažiavo ant žmonių“ ir „kai kuriuos jis vilko kelis metrus“.

Kitas liudininkas, Khalidas Aminas (Chalidas Aminas), televizijai BBC pasakojo, kad autofurgono vairuotojas tyčia pasuko kairėn ir „tiesiog rėžėsi į žmones“. Žmonėms surišus vairuotoją, šis šaukė: „Visus musulmonus! Noriu nužudyti visus musulmonus!“

N.Basu pagyrė vairuotoją sulaikiusius žmones sakydamas, kad jų „savitvarda tokiomis aplinkybėmis yra pagirtina“.

Sukrėsta bendruomenė

Tai, kaip automobilis traiškė pėsčiuosius, atgaivino šiurpą keliančius prisiminimus apie birželio 3 dienos išpuolį, kai trys kovotojai mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto ir iššokę iš mašinos puolė badyti praeivius šalimais esančiame sostinės rajone, bei kovo mėnesio išpuolį, kai vyras automobiliu rėžėsi į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto ir nudūrė vieną policijos pareigūną, budėjusį prie parlamento rūmų.

„Per pastarąsias savaites ir mėnesius musulmonai patyrė daug su islamofobija susijusių incidentų, tačiau šis kol kas yra visų žiauriausias“, – sakė Britanijos musulmonų tarybos (BMT) vadovas Harunas Khanas.

Po išpuolio ant Londono tilto merija pranešė, kad rasistinių išpuolių skaičius mieste išaugo apie 40 procentų, o išpuolių prieš musulmonus – penkis kartus.

Finsberio parko mečetės generalinis sekretorius Mohammedas Kozbaras šį išpuolį pavadino „bailiu“.

„Mūsų bendruomenė yra sukrėsta“, – sakė jis, ragindamas į pamaldas ateinančius žmones būti budriais.

Policija taip pat paragino gyventojus neprarasti budrumo ir pranešė, kad Londone dislokuotos papildomos policijos pajėgos nuraminti musulmonų bendruomenę ir žadama imtis priemonių saugumui prie mečečių užtikrinti.

Londono meras Sadiqas Khanas pasmerkė šį „siaubingą teroristinį išpuolį“ prieš „nekaltus londoniečius, dauguma kurių ėjo po pamaldų per (musulmonų) šventąjį Ramadano mėnesį“.

„Ypatingas miestas“

Tai buvo jau trečias sostinę sukrėtęs įvykis per kelias pastarąsias savaites po išpuolio ant Londono tilto ir praėjusią savaitę kilusio gaisro viename sostinės daugiaaukštyje, kur, kaip manoma, žuvo 79 žmonės.

„Tai ypatingas ypatingų žmonių miestas“, – pareiškė T.May kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje po neeilinio vyriausybės posėdžio, kuris buvo surengtas dėl pirmadienio išpuolio.

„Jame gyvena daugybė bendruomenių, kurios kartu daro Londoną vienu nuostabiausių miestų žemėje. Įvairus, svetingas, gyvybingas, užjaučiantis, pasitikintis ir pasiryžęs niekada nepasiduoti neapykantai“, – kalbėjo ji.

Finsberio parko mečetė anksčiau buvo žinoma kaip radikalių islamistų centras, bet pastaraisiais metais, pasikeitus vadovybei, šie maldos namai smarkiai pasikeitė.

Mečetės ankstesnis imamas Abu Hamza 2015 metais Niujorke buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už terorizmą.

Nors mečetės naujoji vadovybė stengėsi stiprinti ryšius su bendruomene, buvo pranešimų, kad po Paryžiaus atakų šie maldos namai gavo virtinę grasinamų elektroninių ir paprastų laiškų.

Kai kurie vietos gyventojai pirmadienį išėjo į gatves palaikyti nukentėjusių per išpuolį prie mečetės. Jie laikė plakatus su užrašais: „Mums patinka mūsų mišri bendruomenė“ ir „Palikite mūsų kaimynus musulmonus ramybėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.