Turkijos prezidentas pažėrė kritikos dėl ultimatumo Katarui

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pritarė Katarui, atmetusiam visą sąrašą Saudo Arabijos ir jos šalininkių reikalavimų, ir pareiškė, kad ultimatumas yra „prieš tarptautinę teisę“.

 R.T.Erdoganas pareiškė palaikantis Katarą. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 R.T.Erdoganas pareiškė palaikantis Katarą. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2017, 11:26 AM, atnaujinta Jun 25, 2017, 11:38 AM

„Mes sutinkame (su Kataro pozicija), nes laikome, kad 13 punktų sąrašas yra prieš tarptautinę teisę“, – taip, anot naujienų agentūros „Anadolu“, sakęs R.T.Erdoganas.

Penktadienį Kuveitas, ėmęsis tarpininko vaidmens sprendžiant Persijos įlankos diplomatinę krizę, pateikė Katarui ilgai lauktą 13-os punktų reikalavimų sąrašą, kurį parengė Saudo Arabija, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas, birželio pradžioje nutraukę ryšius su šia šalimi. Šios keturios arabų valstybės ir kai kurios jų sąjungininkės nutraukė ryšius su Kataru, apkaltinusios jį terorizmo finansavimu.

Šeštadienį Kataras jam pareikštą ultimatumą atmetė kaip neišmintingą ir laiko jį kėsinimusi į emyrato suverenumą.

Kataras griežtai neigia teikiantis finansinę ar kitokią paramą ekstremistinėms grupuotėms. Tačiau šalis pripažįsta leidžianti kai kurių ekstremistinių grupuočių, kaip „Hamas“, nariams gyventi Katare, argumentuodama, kad dialogo su šiomis grupuotėmis skatinimas yra labai svarbus siekiant spręsti pasaulinius konfliktus.

Reikalavimų sąrašas, „Associated Press“ gautas arabų kalba

Saudo Arabija, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas reikalauja:

– Nutraukti diplomatinius ryšius su Iranu ir uždaryti šalyje veikiančias jo diplomatines misijas. Išsiųsti iš šalies Irano revoliucijos gvardijos narius ir nutraukti bet kokį karinį bendradarbiavimą su Iranu. Bus leidžiami tik prekybiniai ir komerciniai ryšiai su Iranu, nepažeidžiantys šiitiškai respublikai taikomų JAV ir tarptautinių sankcijų.

– Nutraukti bet kokius ryšius su „teroristinėmis organizacijomis“, konkrečiai – su Musulmonų brolija, judėjimais „Islamo valstybė“, „al Qaeda“, Libano „Hizbollah“. Oficialiai paskelbti šiuos subjektus teroristinėmis grupuotėmis.

– Uždaryti palydovinę naujienų televiziją „Al Jazeera“ ir su ja susijusias stotis.

– Uždaryti Kataro tiesiogiai ir netiesiogiai finansuojamas žiniasklaidos priemones, tarp jų „Arabi21“, „ Rassd“, „Al Araby Al-Jadeed“ ir „Middle East Eye“.

– Nedelsiant nutraukti Turkijos karių dislokavimą Katare ir nutraukti bet kokį karinį bendradarbiavimą su Turkija šalies viduje.

– Nutraukti bet kokį finansavimą asmenims, grupėms ar organizacijoms, kurias Saudo Arabija, JAE, Egiptas, Bahreinas, JAV ir kitos šalys laiko teroristinio pobūdžio subjektais.

– Nustoti kištis į suverenių valstybių vidaus reikalus. Nebesuteikti pilietybės ieškomiems asmenims iš Saudo Arabijos, JAE, Egipto ir Bahreino. Panaikinti suteiktą Kataro pilietybę tokiems asmenims, kai tai pažeidžia tų valstybių įstatymus.

– Nutraukti bet kokius kontaktus su Saudo Arabijos, JAE, Egipto ir Bahreino politine opozicija. Perduoti visą medžiagą apie ankstesnius Kataro kontaktus su tų šalių opoziciniais judėjimais ir paramą jiems.

– Atlyginti žalą ir sumokėti kompensacijas už žmonių žūtį ir finansinius nuostolius, įvykusius pastaraisiais metais dėl Kataro politikos. Tiksli suma bus suderinta su Kataru.

– Karinėje, politinėje, socialinėje ir ekonominėje srityse laikytis bendros pozicijos su kitomis Persijos įlankos ir arabų valstybėmis, o ekonominius klausimus spręsti laikantis 2014 metais su Saudo Arabija pasiekto susitarimo.

– Per dešimt dienų sutikti su visais reikalavimais – jei tai nebus padaryta per nustatytą terminą, sąrašas nebegalios. Dokumente nerašoma, ko griebsis šalys, jei Kataras nepaklus.

– Sutikus su reikalavimais, leisti pirmaisiais metais patikrinimus kas mėnesį, antraisiais – kas ketvirtį. Vėlesnį dešimtmetį patikrinimai, kaip šalis vykdo jai iškeltus reikalavimus, būtų rengiami kartą per metus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.