Lenkija sovietinius paminklus perkels į buvusį branduolinių ginklų bunkerį

Lenkija pašalins paminklus sovietinei Raudonajai armijai ir laikys juos bunkeryje, kuriame sovietiniais laikais buvo laikomos branduolinės raketos, ketvirtadienį paskelbė valstybinis Lenkijos tautos atminties institutas (IPN).

 Lenkijoje esantys sovietų paminklai keliaus į bunkerį. Vokietijoje tokių paminklų (nuotr.) – apstu.<br> „Scanpix“ nuotr.
 Lenkijoje esantys sovietų paminklai keliaus į bunkerį. Vokietijoje tokių paminklų (nuotr.) – apstu.<br> „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 8:36 AM

Varšuvos santykių su Sovietų Sąjunga istorija yra komplikuota, o dabartinė dešiniųjų vyriausybė prieš metus pažadėjo panaikinti visus Maskvos dominavimo simbolius.

Lenkijoje nejaučiama nostalgijos metams, kai šalis buvo Sovietų Sąjungos satelitė, tad anksčiau taip pat buvo iniciatyvų nuversti sovietinius paminklus, nors tokios pastangos provokuodavo absoliučiai neigiamą Rusijos reakciją.

IPN, kuriam 2016 metais buvo patikėta pašalinti daugiau kaip 200 sovietinių laikų paminklų, ketvirtadienį pasirašė susitarimą su Šaltojo karo muziejumi šalies šiaurės vakaruose esančiame Podborsko miestelyje, kur bus saugomi minimi paminklai.

Instituto pirmininkas Jaroslawas Szarekas sakė, jog ši vieta buvo pasirinkta, nes „būtent Podborske buvo laikomi branduoliniai ginklai, galėję sunaikinti demokratinį pasaulį“.

„Negalime sutikti su totalitarinio sovietų režimo šlovinimu“, – sakė jis.

Tačiau J.Szarekas pridūrė, kad sovietų karių kapinėse stovintys paminklai nebus liečiami ir „bus Lenkijos valstybės saugomi su didžiausia pagarba“.

Podborske yra vienas iš trijų Lenkijoje pastatytų bunkerių sovietų branduolinėms raketoms saugoti, bet jis vienintelis yra išlikęs mažiausiai pažeistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.