Ukraina ragina neskleisti neteisingos informacijos apie gaisrą Černobylio apsaugos zonoje

Ukrainos ekologijos ir gamtinių išteklių ministras Ostapas Semerakas penktadienį paragino žiniasklaidą neskleisti melagingos informacijos, kad avariją patyrusios Černobylio atominės jėgainės apsaugos zonoje kilęs gaisras paskleidė į aplinką pavojingą kiekį radioaktyvių teršalų.

 Ukrainos pareigūnai ramino aistras dėl jėgainės apsaugos zonoje kilusio gaisro. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Ukrainos pareigūnai ramino aistras dėl jėgainės apsaugos zonoje kilusio gaisro. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-30 12:50, atnaujinta 2017-06-30 12:53

Gaisras netoli 1986 metais sprogusio reaktoriaus kilo ketvirtadienį apie vidurdienį kertant mišką planuojamo geležinkelio trasoje. Liepsnos apėmė apie 25 ha plotą, bet iki penktadienio ryto gaisrą pavyko lokalizuoti.

Ekologijos ir gamtinių išteklių ministerija nurodė, kad Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnyba deda visas pastangas suvaldyti ugnį.

„Prašau žurnalistų būti budrius ir neplatinti melagingų žinių“, – pridūrė jis.

Nepaprastųjų situacijų tarnyba nurodė, kad gesinti gaisro buvo pasiųsti 2 vandennešiai lėktuvai ir sraigtasparnis. Pareigūnai pažymėjo, kad šias pastangas apsunkina gaisro židinyje padidėjusi spinduliuotė, bet pridūrė, kad bendras radiacijos lygis neviršija leistinų ribų.

„Bendras radiacinis fonas apsaugos zonoje – 0,03–0,04 mikrorentgenai per valandą (leistinas – 0,08 mikrorentgenai per valandą), – sakoma tarnybos pranešime.

„Atsižvelgiant į šio gaisro radiologinę reikšmę, apsaugos zonoje sustiprinta radiacinės padėties kontrolė. Operatyviai analizuojami duomenys apie gama spinduliuotės ekvivalentinės dozės stiprumą ir radionuklidų koncentraciją ore gaisro rajone“, – nurodė tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.