Valstybinėje Lenkijos televizijoje – ginekologo akibrokštas

Lenkiją ėmus valdyti katalikiškai Teisės ir teisingumo partijai (TTP) visuomenėje suaktyvėjo radikaliai konservatyvių pažiūrų asmenys. Tai patvirtina skandalinga ginekologo kalba per valstybinę televiziją.

Skandalingi ginekologo T.Zająco pasiūlymai moterims sukėlė visuomenė įniršį.
Skandalingi ginekologo T.Zająco pasiūlymai moterims sukėlė visuomenė įniršį.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas Specialiai LR, Varšuva

Jun 30, 2017, 11:23 AM, atnaujinta Jun 30, 2017, 11:28 AM

Kalbėdamas valstybinėje televizijoje TVP, kurią uzurpavo TTP atstovai, šešiasdešimtmetis gydytojas Tomaszas Zającas pareiškė, kad norėdamos būti sveikos, moterys privalo išsižadėti menstruacijų ir be perstojo gimdyti vaikus.

Ginekologas tvirtino, kad „anksčiau moterys gimdydavo po 15–20 vaikų, nuolat buvo nėščios, nepatirdavo menstruacijų ir todėl išvengdavo daugybės ligų“.

Daug vaikų gimdžiusias ir dėl to mėnesinių neturėjusias motinas medikas pavadino „liuksusinėmis moterimis“.

Pasak T.Zająco, menstruacijos yra moterų emancipacijos ir feminizmo pasekmė, dėl to suklestėjo kontraceptinės priemonės ir svarbesniu už pastojimą imta laikyti nėštumo išvengimą.

Menstruacijų priešas

Žodžiais, jog menstruacijos yra „blogis, su kuriuo reikia kovoti“, ginekologas nustebino net televizijos laidos vedėją. Ši nenutraukė absurdiškų religingo mediko išvedžiojimų, tačiau paskubėjo pokalbį pakreipti kita linkme.

Pokalbių laida vadinosi „Teisybė ir mitai apie menstruacijas“.

Buvo anonsuojama, kad ši laida duos atsakymus į klausimus, ar galima pastoti per menstruacijas, ar galima jų metu sunkiai dirbti, maudytis, dažytis plaukus cheminiais dažais.

Feministinių organizacijų atstovės ginekologą apkaltino platinant ne mokslinį, bet viduramžišką požiūrį į moteris ir gimdymą.

Kritikai teigė, jog medikas pataikauja Bažnyčiai, kuri ir dabar kaimuose bei katalikiškoje žiniasklaidoje esą pamokslauja, jog vienintelė intymių santykių paskirtis yra pastojimas, ir skatina nevartoti kontraceptinių priemonių.

Norėjo įtikti valdžiai

Mediką pradėjus gėdinti netgi kolegoms ginekologams, šis išplatino specialų pareiškimą, kuriame tvirtino, kad televizijoje siekė kalbėti glaustai, tad buvo ne taip suprastas.

T.Zającas pareiškė, kad iš tiesų kiekvienas gimdymas yra didžiulis krūvis moters organizmui, o su kiekvienu gimdymu didėja komplikacijų galimybė.

Vis dėlto medikas tvirtino, kad kai kuriais atvejais gausios menstruacijos sukelia nevaisingumą ir lemia ligas, dėl to patariama gerti hormonines tabletes, padedančias išvengti menstruacijų.

Toks T.Zająco pasiaiškinimas vis dėlto nesumažino įtarimų, kad ginekologas savo kalbomis siekia įtikti valdantiesiems ir kunigams.

Iki tol aktyviausiai bažnytinį požiūrį medicinoje puoselėjo varšuvietis ginekologijos profesorius Bogdanas Chazanas.

Pastarasis viešose kalbose tvirtino, kad „kairiųjų pažiūrų moterys dažniau turi problemų dėl pastojimo nei dešiniosios katalikės“ ir kad „gilus tikėjimas ir nuoširdi malda padeda išgydyti nevaisingumą“.

Žingsnį žengė valdantieji

Apžvalgininkai priminė, kad Lenkijos parlamentas prieš mėnesį uždraudė vaistinėse be recepto pardavinėti kontraceptines tabletes, o TTP planuoja priimti įstatymą dėl religinių įsitikinimų pirmenybės medicinoje.

Įstatymas leistų medikams bei vaistininkams atsisakyti vykdyti procedūras, prieštaraujančias jų religiniams įsitikinimams.

Kol kas tokius įsipareigojimus dalis religingų medikų prisiima savarankiškai, viešai pasižadėdami nedaryti abortų, nedalyvauti dirbtinio apvaisinimo procedūrose, lyties keitimo operacijose, neskirti kontraceptinių priemonių.

Opozicija tvirtina, jog tokie medikai pažeidžia pacientų teises ir nevykdo duotos Hipokrato priesaikos aukotis sergantiesiems, o ne savo religiniams įsitikinimams.

Vietos medikų ginčus paaštrino ir konfliktas Norvegijoje, kurį sukėlė į šią šalį emigravusi lenkė gydytoja Katarzyna Jachimowicz.

Poliklinikoje įsidarbinusi lenkė atsisakė norvegėms išrašyti siuntimus daryti aborto ir įdėti kontraceptines spirales.

K.Jachimowicz tokį sprendimą motyvavo tuo, kad tai prieštarauja jos religiniams įsitikinimams. Nutodeno teismo sprendimu lenkė buvo atleista iš darbo, tačiau tėvynėje katalikiška bei TTP palaikanti žiniasklaida ją išaukštino kaip pavyzdingą katalikę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.