Vaizdo įrašas su CNN mušančiu Donaldu Trumpu papiktino JAV žiniasklaidą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas dar kartą pademonstravo savo nepalankumą žiniasklaidai: sekmadienį valstybės vadovas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis matomas prie imtynių ringo mušantis kostiumuotą vyrą, kurio veidas buvo uždengtas televizijos CNN logotipu.

 D.Trumpas sulaukė kritikos. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas sulaukė kritikos. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-03 09:38, atnaujinta 2017-07-03 09:49

Kol kas neaišku, kas sukūrė šį trumpą įrašą, kurio pagrindas yra 2007 metais nufilmuotas incidentas per JAV pramoginio sporto kompanijos „World Wrestling Entertainment“ (WWE) turnyrą. Tačiau šis 28 sekundžių trukmės vaizdelis buvo passkelbtas D.Trumpo oficialioje „Twitter“ paskyromis su grotažymėmis #MelagingosNaujienosCNN, #FNN.

Prezidentas žiniasklaidos priemones anksčiau yra pavadinęs „opozicine partija“ ir „Amerikos žmonių priešais“. Jis ypač širdo ant CNN ir tvirtino, kad ši televizija skelbia „išgalvotas naujienas“ ( fake news).

D.Trumpas neatlyžo ir vėliau sekmadienį: tviteryje parašė, kad „nesąžininga žiniasklaida NIEKADA nesutrukdys mums pasiekti savo uždavinių DIDŽIŲ AMERIKOS ŽMONIŲ labui!““

Žurnalistų komiteto už žiniasklaidos laisvę vykdomasis direktorius Bruce'as Brownas pasmerkė šį vaizdo įrašą ir sakė, kad tai yra „grasinimas griebtis fizinio smurto prieš žurnalistus“. Pasak jo, ši D.Trumpo žinutė yra „žemiau prezidentūros institucijos lygio“.

„Manau, niekas neturėtų to laikyti grasinimu, – sakė krašto saugumo patarėjas Tomas Bossertas. – Tikiuosi, jie taip negalvoja. Tačiau manau, jis kabelinės (televizijos) platformose ji yra pliekiamas taip, kad turi teisę atsakyti.“

CNN apkaltino D.Trumpą „vaikišku elgesiu gerokai žemiau jo institucijos orumo lygio“.

Minimas vaizdo įrašas buvo perdarytas iš D.Trumpo pasirodymo per 2007 metais vykusį WWE šou „Milijardierių mūšis“. D.Trumpas per tą renginį užpuolė kompanijos generalinį direktorių Vince'ą McMahoną (Vinsą Makmeną).

V.McMahono žmona Linda, kartu su vyru sukūrusi WWE pramoginių imtynių imperiją, dabar vadovauja JAV Smulkiojo verslo administracijai ir dosniai rėmė D.Trumpo rinkimų kampanijai.

Šis vaizdo įrašas, pavadintas „Trumpas triuškina melagingas naujienas“, prieš kelias dienas buvo paskelbtas vieno socialinio tinklo „Reddit“ nario. Kol kas neaišku, kas yra įrašo kūrėjas ir kur D.Trumpas jį rado. Vis dėlto minėtas „Reddit“ klientas sekmadienį parašė esąs „pagerbtas“, kad prezidentas pasidalijo šiuo vaizdo įrašu. Šio vartotojo paskyroje anksčiau buvo skelbta prieš musulmonus ir imigrantus nukreiptų žinučių.

Prezidento žodiniai išpuoliai prieš žiniasklaidos priemones ir konkrečius žiniasklaidos darbuotojus pastarosiomis dienomis darėsi vis labiau asmeniški, nors abiejų pagrindinių partijų įstatymų leidėjai sakė, kad tokie įžeidimai tik sukelia pavojų D.Trumpo politinei kampanijai.

D.Trumpas ypač aštriai kritikavo televizijos MSNBC pranešėją Miką Brzezinski ir CNN. Jis nesutiko atsitraukė netgi sulaukęs daugelio politikų pasmerkimo.

„Melaginga žiniasklaida mėgino neleisti mums pateikti į Baltuosius rūmus, bet aš esu prezidentas, o jie ne“, – D.Trumpas šeštadienį Vašingtone sakė savo šalininkams.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders praeitą savaitę sakė žurnalistams, kad D.Trumpas „jokiu būdu ar pavidalu niekada nereklamavo ir neskatino smurto“.

Reaguodama į sekmadienį paskelbtą įrašą CNN savo ruožtu pareiškė, kad atėjo „liūdna diena, kai Jungtinių Valstijų prezidentas skatina smurtą prieš reporterius. Aišku, kad Sarah Huckabee Sanders melavo, kai sakė, jog prezidentas niekada taip nesielgė.“

CNN pranešime atkreipiamas dėmesys į D.Trumpo sprendimų laukiančias svarbius klausimus: šią savaitę planuojamą kelionę į užsienį, įskaitant susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, įstrigusį sveikatos apsaugos įstatymo projektą, Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę. Tačiau valstybės vadovas, užuot sutelkęs dėmesį į šiuos reikalus, „elgiasi vaikiškai, gerokai žemiau jo institucijos orumo lygio. Mes toliau dirbsime savo darbą. Jam reikėtų pradėti dirbti savąjį.“

Tiek respublikonai, tiek demokratai pastaruoju metu ragino D.Trumpą susitelkti į vadovavimą šaliai užuot reiškus neigiamas emocijas socialiniuose tinkluose.

Prezidentas jau kelias dienas irzliai komentavo MSNBC laidos „Morning Joe“ vedėjų M.Brzezinski ir Joe Scarborough darbą.

D.Trumpas ketvirtadienį tviterio žinutėje išvadino M.Brzezinski „pamišėle“ ir pareiškė, kad ji „smarkiai kraujavo po veido patempimo“, kai matėsi su savo privačioje rezidencijoje Floridoje. Daugelis respublikonų ir demokratų pripažino šiuos komentarus seksistiniais ir vulgariais, o kai kurie netgi ragino prezidentą atsistatydinti.

MSNBC žurnalistai penktadienį sakė, kad D.Trumpas melavo apie gruodį įvykusį jų susitikimą. Jie kėlė klausimų dėl prezidento „nesveiko susitelkimo“ į jų laidą.

Laidos vedėjai, kurie yra pora, sakė, esą Baltieji rūmai jiems pareiškė, kad nepalankus bulvarinio leidinio „National Enquirer“ straipsnis apie jų santykius būtų „užgesintas“, jeigu jie paskambintų prezidentui ir atsiprašytų už savo griežtus komentarus jo atžvilgiu. Tačiau D.Trumpas nedelsiant užginčijo šį jų pareiškimą „Twitter“ žinute.

Netgi respublikonų pareigūnai sekmadienį pripažino, kad D.Trumpo „Twitter“ žinutės nukreipia dėmesį nuo svarbių darbų, tokių kaip sveikatos apsaugos reguliavimas.

Ohajaus gubernatorius respublikonas Johnas Kasichas sakė turįs vilties, kad R.Trumpo šeimos nariai pasikalbės su prezidentu ir paragins jį liautis.

„Šis šiurkštumas niekam nepadeda“, – pastebėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.