Olandijos pasiekimas: kaltiesiems dėl „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo Ukrainoje išsisukti neleis

Nyderlandų vyriausybė trečiadienį paskelbė susitarusi, kad bet kokie įtariamieji dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 numušimo Ukrainoje būtų teisiami Olandijoje.

 Rusija kategoriškai neigia numušusi lėktuvą.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Rusija kategoriškai neigia numušusi lėktuvą.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2017, 11:53 AM, atnaujinta Jul 5, 2017, 1:30 PM

Užsienio reikalų ministras Bertas Koendersas savo pranešime nurodė, kad tokį susitarimą sudarė 2014 metais įvykusią katastrofą tiriančios šalys: Australija, Belgija, Malaizija, Ukraina ir Nyderlandai.

Ministras pridūrė, kad šalys toliau bendradarbiaus, siekiant patraukti atsakomybėn kaltuosius ir kad šis procesas būtų susijęs su visomis 298 katastrofos aukomis.

Tarptautinis baudžiamasis tyrimas parodė, kad raketa, 2014 metų liepos 17 dieną sunaikinusi „Malaysia Airlines“ lėktuvą, buvo paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos. Raketų leidimo įrenginys anksčiau buvo atgabentas iš Rusijos, o po šio incidento – paskubomis į ją grąžintas.

Tarptautinė tyrėjų grupė „Bellingcat“ dar vasario mėnesį  paskelbė ataskaitą, kurioje sakoma, kad asmuo, 2014 metų liepą pasiuntęs į prorusiškų separatistų kontroliuojamą teritoriją Rytų Ukrainoje Rusijos zenitinių raketų kompleksą „Buk“, numušusį oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą, veikiausiai yra dabar jau į atsargą išėjęs rusų karinės žvalgybos karininkas Sergejus Dubinskis, pranešė Laisvosios Europos radijas (RFE/RL).

„Dubinskis yra Rusijos karo veteranas. 2014 metų liepą jis buvo pulkininkas, anksčiau kovėsi per Sovietų Sąjungos kampaniją Afganistane, po to – Čečėnijoje, kur tarnavo 22-ojoje specialiųjų pajėgų brigadoje, susijusioje su Rusijos kariuomenės Vyriausiąja žvalgybos valdyba (GRU)“, – „Bellingcat“ ataskaitą citavo RFE/RL.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.