Policija įspėja dėl apnuodytų braškių: vagys mėgins jas parduoti

Jungtinės Karalystės policija pranešė, kad iš vieno ūkio Kento grafystėje buvo pavogta net 100 kilogramų braškių, kurios gali būti nuodingos, skelbia „The Independent“.

Braškės buvo apipurkštos augimą skatinančiais chemikalais, kurie gali būti nuodingi. <br>„123rf“ nuotr.
Braškės buvo apipurkštos augimą skatinančiais chemikalais, kurie gali būti nuodingi. <br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2017, 3:23 PM

Pareigūnai mano, kad 300 svarų (340 eurų) vertą grobį vagys mėgins parduoti. Braškės tapo patraukliu masalu plėšikams dėl augančių jų kainų. 

„Brexit“ derybos išgąsdino ūkiuose dirbančius imigrantus, kurie gali palikti Jungtinę Karalystę. O tada kainos gali dar labiau kilti. 

Kento policija pranešė, kad pavogtos uogos neseniai buvo apipurkštos  chemikalu, kuris skatina augimą, tačiau patekęs į skrandį gali apnuodyti žmogų. 

„Šiame ūkyje jau anksčiau pasitaikė vagysčių, todėl manoma, kad dėl paskutinio incidento kalti tie patys asmenys“, – paskelbė pareigūnai. 

Manoma, kad vagišiai prakirpo skylę fermą juosiančioje tvoroje. 

Prieš chemikalų naudojimą žemės ūkyje pasisakantis aktyvistas teigė nustebęs, kad sunokusios braškės dar gali būti laikomos galimai nuodingomis. 

„Augimą reguliuojančias medžiagas jie purškia ant daugelio augalų, kad paskatintų konkrečių savybių vystymąsi. Tačiau stebiuosi, kad jos galėjo būti nuodingos, nes šie chemikalai naudojami tik augimo fazėje“, – teigė grupės „Pesticide Action Network“ atstovas Keithas Tyrellas. 

Nors nežinoma, kokiomis medžiagomis buvo apnuodytos braškės, aktyvistas pabrėžė, kad kai kuri ūkininkų naudojami mišiniai yra labai nuodingi ir pavojingi, gali paskatinti vėžio ar Parkinsono lygos vystymąsi. 

Nors jais apipurškiamos dar augančios braškės, chemikalai laikui bėgant išnyksta, kai uogos subręsta. Tiesa, gali likti tam tikri pėdsakai. 

„Tyrimai rodo, kad mūsų valgomame maiste yra nemažai pesticidų likučių“, – tikino K.Tyrellas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.