JAV ir Rusija susitarė dėl paliaubų Sirijos pietuose

Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė dėl ugnies nutraukimo Sirijos pietų regione nuo sekmadienio vidurdienio, penktadienį paskelbė Hamburge viešintis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

 Susitikimo metu lyderiai aptarė padėtį Sirijoje. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
 Susitikimo metu lyderiai aptarė padėtį Sirijoje. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2017, 12:00 PM, atnaujinta Jul 8, 2017, 12:03 PM

„Šiandien Amane Rusijos, Amerikos ir Jordanijos ekspertai susitarė dėl supratimo memorandumo, kad būtų sukurta deeskalavimo zona“ Daraa, Kuneitros ir Suvaidos provincijose, sakė jis.

„Šioje zonoje ugnis bus nutraukta nuo liepos 9-osios vidurdienio Damasko (ir Lietuvos) laiku“, – pridūrė S.Lavrovas.

Rusija, Sirijos prezidento Basharo al-Assado sąjungininkė, šiemet vedė derybas su Turkija ir Iranu dėl keturių vadinamųjų deeskalavimo zonų karo nuniokotoje šalyje.

Vis dėlto per šią savaitę Kazachstano sostinėje Astanoje vykusias derybas nepavyko pasiekti susitarimo dėl tvarkos palaikymo šiose zonose ir jų tikslių ribų.

S.Lavrovas sakė, kad sekmadienį prasidėsiančias paliaubas prižiūrės Rusijos karo policija, „koordinuojant veiksmus su jordaniečiais ir amerikiečiais“.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas patvirtino, kad susitarimas buvo sudarytas.

Pasak jo, šis žingsnis rodo, kad Jungtinės Valstijos ir Rusija sugeba bendradarbiauti Sirijoje ir kad tai bus toliau daroma.

„Dalyvavome ilgose diskusijose dėl kitų sričių Sirijoje, kur galėtume dirbti kartu, kad deeskaluotume (padėtį) teritorijose ir smurtą, kai nugalėsime ISIS“, – pabrėžė R.Tillersonas, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IV).

R.Tillersonas sakė, kad derybininkai taip pat dėjo pastangas tęsti politinį procesą, turintį „užtikrinti Sirijos žmonių ateitį“.

„Jeigu konfliktui Sirijoje lemta būti išspręstam, ir vieni, ir kiti turime kaip nors tame dalyvauti“, – pažymėjo pareigūnas..

„Rusai yra smarkiai įsitraukę į šį konfliktą. Mes suinteresuoti jį užbaigti – užbaigti kančias, smurtą, pabėgėlių srautus ir iš to kylančią radikalizaciją“, – pridūrė jis.

Britai vertina skeptiškai

Jungtinės Valstijos nuo 2014 metų vadovauja daugiašalei koalicijai, kovojančiai prieš IS Sirijoje ir kaimyniniame Irake.

Jordanija sakė esanti viena iš „trišalio susitarimo dalyvių“ kartu su Rusija ir Jungtinėmis Valstijomis.

„Paliaubos bus paskelbtos palei sąlyčio liniją, sutartą tarp Sirijos vyriausybės ir su ja susijusių pajėgų iš vienos pusės ir sukilėlių – iš kitos“, – sakė Amano vyriausybės atstovas Mohammedas Momani.

„Visos trys šalys pareiškė esančios įsipareigojusios siekti politinio sprendinio“, o jo pagrindu turi tapti Jungtinių Tautų remiamos derybos Ženevoje bei JT Saugumo Tarybos 2254-oji rezoliucija, atstovo žodžius citavo Jordanijos valstybinė naujienų agentūra „Petra“.

Vis dėlto Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelas Fallonas skeptiškai vertino galimybes, kad paliaubos gyvuos ilgesnį laiką, nes jau ne vienas ankstesnis susitarimas nutraukti ugnį žlugo.

„Sveikiname bet kokias paliaubas, bet palaukime – palaukime rezultatų (teritorijose), kur siūlomos šios saugumo zonos“, – M.Fallonas sakė vienam Vašingtone įsikūrusiam analitiniam centrui.

„Neklaidinkime civilių gyventojų, – pridūrė jis. – Jeigu (saugumo zonos) bus tinkamai prižiūrimos, tuomet jos labai sveikintinos, Tuomet galėsime ten siųsti Jungtinių Tautų humanitarinę pagalbą, kaip buvo pažadėta.“

Sirijos kariuomenė pirmadienį paskelbė vienašališkai nutraukianti ugnį Daraa, Kuneitroje ir Suveidoje.

Šios teritorijos sudaro vieną iš keturių deeskalavimo zonų, sutartų per taikos derybas Kazachstane, tarpininkaujant sukilėlių rėmėjai Turkijai ir režimo sąjungininkėms – Rusijai bei Iranui.

Sirijos kariuomenės vienašališkų paliaubų terminas turėjo sukakti penktadienio vidurnaktį.

Konfliktas Sirijoje išsivystė iš 2011 metais įsiplieskusių protestų prieš vyriausybę. Damaskui pamėginus žiauriai numalšinti protestai peraugo į niokojantį karą, įtraukusį pasaulio galybes, tarp jų Rusiją ir JAV vadovaujamą tarptautinę koaliciją.

Šis karas pareikalavo jau daugiau kaip 320 tūkst. žmonių gyvybių; milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.