Išnaudojimu apkaltintas kardinolas grįžo į Australiją teismo posėdžiui

Vatikano finansų vadovas kardinolas George'as Pellas pirmadienį grįžo į Australiją ir vėliau šį mėnesį dalyvaus teismo posėdyje, kur bus svarstomi jam iškelti kaltinimai dėl praeityje esą vykdyto seksualinio išnaudojimo.

G.Pellas įtariamas vaikų išnaudojimu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
G.Pellas įtariamas vaikų išnaudojimu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2017, 9:19 AM, atnaujinta Jul 10, 2017, 11:55 AM

76 metų kardinolas atvyko į Sidnėjų, kur dvasininką pasitikusi apsauga jį skubiai įsodino į laukianti automobilį, matoma televizijos kanalo „Channel Nine“ vaizdo medžiagoje. Kardinolas jokių komentarų nepateikė.

G.Pellui įsakyta liepos 26 dieną atvykti į parengiamąjį teismo posėdį Melburne. Jam pareikšti kaltinimai dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų, kuriuos būdamas vyriausiuoju dvasininku Australijoje, jis tariamai įvykdė prieš keletą dešimtmečių.

Buvęs Sidnėjaus ir Melburno arkivyskupas visuomet įnirtingai tvirtino esąs nekaltas ir atkakliai neigė jam pateiktus kaltinimus. Bylos detalės nėra paviešintos, bet, anot vietos policijos, gauta „daug skundų“.

„Laukiu kada galėsiu pasirodyti prieš teismą, esu nekaltas.“, – praėjusio mėnesio pabaigoje Romoje sakė G.Pellas, neoficialiai laikomas trečiu aukščiausiu Vatikano pareigūnu.

„Kaltinimai melagingi. Visa seksualinio išnaudojimo sąvoka man yra bjauri“, – pridūrė jis.

Popiežius Pranciškus G.Pellui leido atsitraukti nuo darbo, bet yra aiškiai pasakęs, kad kardinolas nebus priverstas atsistatydinti iš svarbių Vatikano ekonomikos ministerijos vadovo pareigų.

Kaltinimai G.Pellui pareikšti baigiantis Australijos karališkosios komisijos tyrimui dėl institucijų reakcijos į vaikų seksualinio išnaudojimo atvejus. Šį tyrimą vyriausybė užsakė 2012 metais po dešimtmetį trukusio spaudimo išnagrinėti kaltinimus, kad Bažnyčios hierarchai dangstė gausius dvasininkų pedofilijos atvejus.

Komisija apklausė tūkstančius aukų, kurie pasakojo apie vaikų išnaudojimą bažnyčiose, vaikų globos namuose, sporto klubuose, jaunimo grupėse ir mokyklose.

G.Pellą komisija apklausė tris kartus: vieną kartą asmeniškai ir dukart – vaizdo ryšiu iš Romos. Viename iš pokalbiu jis pripažino „susimovęs“, kai 8-ame dešimtmetyje nesiėmė tinkamų veiksmų prieš kunigus pedofilus Viktorijos valstijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.