Skelbiama, kad patvirtinta „Islamo valstybės“ lyderio mirtis

Nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pareiškė, kad džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) lyderis Abu Bakras al-Baghdadi žuvo, skelbia „Reuters“.

 A.B.al-Baghdadi yra paslaptingasis „Islamo valstybės“ lyderis.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 A.B.al-Baghdadi yra paslaptingasis „Islamo valstybės“ lyderis.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 A.B.al-Baghdadi yra paslaptingasis „Islamo valstybės“ lyderis.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 A.B.al-Baghdadi yra paslaptingasis „Islamo valstybės“ lyderis.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2017, 3:41 PM, atnaujinta Jul 12, 2017, 5:20 PM

SOHR antradienį teigė, kad „patvirtino“ IV lyderio mirtį. Rusijos Gynybos ministerija birželį sakė, kad galimai nukovė A.B.al-Baghdadį per gegužės 28 dieną surengtą antskrydį netoli IV sostinės ar Rakos, Sirijoje. 

Tiesa, Rusijos tvirtinimus skeptiškai vertino Vakari ir Irakas. O „Reuters“ kol kas nepavyko patvirtinti, ar SOHR žodžiai apie A.B.al-Baghdadį yra tiesa. Vis dėlto SOHR yra patikimas šaltinis ir dažniausiai praneša tiesą apie pilietinį karą Sirijoje.

„Informaciją patvirtinome iš IV lyderių Deir ez Zaure“, – teigė SOHR direktorius Rami Abdulrahmanas.

Tiesa, R.Abdulrahmanas teigė nežinantis, kada A.B.al-Baghdadi mirė. IV lyderio mirties kol kas nepatvirtino Irako ir kurdų praeigūnai, o JAV teigė irgi dabar neturinti informacijos, kuri patvirtinto A.B.al-Baghdadi mirtį.

Apie IV lyderio A.B.al-Baghdadi mirtį anksčiau pranešta daugybę kartų. IV tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose nematyti informacijos apie žuvusį lyderį.

A.B.al-Baghdadi mirtis būtų milžiniškas smūgis džihadistų judėjimui IV, kuris šią savaitę neteko didžiausios savo tvirtovės Irake - Mosulo miesto.

Paslaptingas teroristų vadas

A.B.al-Baghdadi gimė netoli Samaros, į šiaurę nuo Bagdado 1971 metais– jo vardas tada dar buvo Ibrahimas Awadas al-Samarrai. Jo šeimoje buvo keli ultrakonservatyvūs dvasininkai.

Sugaugęs A.B.al-Baghdadi prieš trejus metus Mosule paskelbė kalifato įkūrimą. 2014 metais staigiai iškilusi teroristų grupuotė IV užvaldė milžinišką teritoriją, kuri buvo Jungtinės Karalystės dydžio, rašo BBC. 

Tačiau dabar džihadistų valdos sumažėjo, o jų lyderis – už kurio galvą JAV žada 25 mln. dolerių (22 mln. eurų) – yra nežinia kur.

A.B.al-Baghdadi viešumoje kaip IV lyderis pasirodė lygiai vieną kartą, o paskutinis garso įrašas, kuriame jis kalbėjo, buvo paviešintas lapkritį.

Manoma, kad A.B.al-Baghdadi galimai slapstosi vadinamojoje trečiojoje IV sostinėje – Sirijos ir Irako pasienyje prie Eufrato upės.

Šią vietovę IV vadina Eufrato provincija: ją sudaro džihadistų valdomas al Kaimo miestas Irake ir Albu Kamalio miestas Sirijoje.

Džihadistų judėjimo IV vadovai yra itin paslaptingi. Kuo svarbesnis asmuo – tuo mažiau jis bendrauja su kitais. 

Todėl, tikėtina, labai mažai kas žino apie tai, kur A.B.al-Baghdadi yra, išskyrus labiausiai patikimus jo šalininkus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.