Politinės intrigos Maskvos scenoje: Rusijos valdžia sukilo prieš skandalingą baletą

2017 m. liepos 12 d. 13:24
„Lietuvos rytas“
Rusijos meno pasaulį sukrėtė įtarimai dėl valdžios cenzūros. Antradienį Maskvos Didžiajame teatre turėjusi įvykti ilgai laukta premjera buvo atidėta metams. Kalbama, kad dėl to kaltas drąsus baleto turinys.
Daugiau nuotraukų (8)
Likus vos trims dienoms iki baleto „Nurejevas“ premjeros teatro vadovas Vladimiras Urinas pranešė, kad spektaklis atidėtas, nes kūrinys, pasakojantis apie pasaulinio garso baleto šokėjo ir Paryžiaus operos baletmeisterio Rudolfo Nurejevo gyvenimą dar nėra iki galo paruoštas.
Pasak direktoriaus, kadangi kito sezono tvarkaraštis jau sudėliotas, baletas galės būti parodytas tik 2018 metų gegužę.
Teatras iš pradžių iš viso nepateikė jokio paaiškinimo, todėl ėmė sklisti kalbos, kad balete atvirai nagrinėjamas R.Nurejevo homoseksualumas galėjo užkliūti Rusijos valdžiai.
Nors legendinė Maskvos meno institucija yra žinoma ne tik dėl įspūdingų operų ir baletų pastatymų, bet ir dėl užkulisinių intrigų, labiausiai lauktos sezono premjeros atšaukimas Rusijoje sutiktas itin audringai.
„Keista, kad „Nurejevas“ buvo atšauktas tik prieš pat premjerą. Negi anksčiau nebuvo aišku, ar jis paruoštas, ar ne? Didysis teatras pastaruoju metu tikrai tapo neatsiejamas nuo politinių intrigų“, – teigė Prinstono universiteto muzikos istorikas Simonas Morrisonas.
Valstybinė Rusijos naujienų agentūra TASS citavo šaltinį Kultūros ministerijoje, kuris nurodė, kad ministras Vladimiras Medinskis asmeniškai nurodė atšaukti baletą, nes jis prieštaravo „netradicinių lytinių santykių propagandą“ draudžiančiam šalies įstatymui. Pirmadienį Rusijos kultūros ministerija iš tiesų pripažino, kad kūrinio premjera buvo atšaukta po ilgo pokalbio su Didžiojo teatro direktoriumi, bet neigė, jog darė spaudimą V.Urinui.
Tačiau baletas jau kurį laiką kurstė aistras. 1961 metais iš Sovietų Sąjungos į Vakarus pasitraukusio šokėjo istoriją į sceną nusprendė perkelti režisierius Kirilas Serebrenikovas.
Šis drąsiais pastatymais garsėjantis menininkas neseniai buvo sulaikytas ir apklaustas dėl galimo valstybės lėšų pasisavinimo, tačiau Rusijoje tyrimas vadinamas ir politiškai motyvuotu.
„R.Nurejevo istorija yra netinkamu metu netinkamo režisieriaus ir netinkama tema statomas baletas. Visi priešinosi šio kūrinio pasirodymui“, – „The Moscow Times“ teigė šaltinis Maskvos baleto scenoje.
Didžiojo teatro vadovas neigė, jog baletas atšauktas dėl to, kad jame nagrinėjami R.Nurejevo santykiai su vyrais, kova su AIDS ir mirtis nuo šios ligos 1993 metais.
Maskvos Didžiojo teatro užkulisius skandalai drebino ir anksčiau. Antai 2012 metais baleto vadovą Sergejų Filiną rūgštimi apipylė ir beveik apakino dėl negauto vaidmens supykęs šokėjas.
Atskleidus kartais tokiais išpuoliais pasibaigiančią nesantaiką tarp artistų Didžiojo teatro vadovu buvo paskirtas būtent V.Urinas. („The Guardian“, AP, LR)
BaletasMaskvos Didysis teatrasMaskva
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.