Rusijoje keiksmažodžiai greitai gali kainuoti labai brangiai

Netrukus Rusijoje nebus galima keiktis net savo namuose. Valstybės Dūma grįžo prie trejų metų senumo įstatymo projekto dėl bausmių už smurtą šeimoje ir buityje, įskaitant necenzūrinius barnius šeimoje.

 Rusijos Valstybės Dūma nusprendė uždrausti keiktis barnių metu net namuose. <br> Sputnik/Scanpix nuotr. 
 Rusijos Valstybės Dūma nusprendė uždrausti keiktis barnių metu net namuose. <br> Sputnik/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai LR, Maskva

2017-07-24 20:17

Siūlomos pataisos į kodeksą dėl administracinių teisių pažeidimų. Jei jos bus priimtos, už triukšmingą šeiminį skandalą vartojant necenzūrinius išsireiškimus bus galima gauti 1-2 tūkst. rublių (14-28 eurų) dydžio baudą.

Už pakartotiną pažeidimą – 3-5 tūkst. rublių (43-70 eurų) arba 15 parų areštas ar privalomieji darbai iki 80 val.

Valstybės Dūmos valstybinės statybos ir įstatymų leidybos komitetas jau rekomendavo priimti tokį įstatymo projektą, nežiūrint į sunkumus dėl teisinio jo pritaikymo.

Kaip pripažįsta patys parlamentarai, realiai triukšmadariai gali gauti baudą tik tuo atveju, jei kas nors, pavyzdžiui kaimynai, iškvies policijos patrulį.

Rudenį įstatymo projektą siūloma apsvarstyti per plenarinį parlamento posėdį.

Deputatai pripažįsta, kad naują bausmę už keikimąsi namuose jie sugalvojo po daugelio įvairių vidaus reikalų ministerijos padalinių kreipimosi į Valstybės Dūmą. Mat šie susidūrė su sunkumais tokius triukšmadarius patraukti atsakomybėn, nes pažeidimai vyko ne viešose vietose.

Kai kurie regionai net buvo įtraukę į vietos įstatymus bausmes už triukšmingus skandalus buityje. Bet prokuratūra ir teismai pripažindavo juos netekusiais galios.

Parlamentarus jau palaikė kai kurie Rusijos visuomeninių rūmų nariai. Rusijos Federacijos visuomeninės kontrolės ir visuomeninių rūmų sąveikos su visuomeninėmis tarybomis komisijos vadovas Vladislavas Gribas išreiškė pritarimą tokiai priemonei. 

„Manau, kad pradžioje reikia įvesti privalomą baudą be arešto, o už pakartotinį nusižengimą galima didinti bausmę. Deja, daugeliui rusų necenzūrinė leksika yra neatskiriama jų kalbos dalis“, – apgailestavo politikas.

Tiesa, V.Gribas pripažino, kad bausmė dėl necenzūrinių žodžių vartojimo šeimoje gali tapti pretekstu policijos pareigūnų korupcijai ir piktnaudžiavimui savo įgaliojimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.