Tenisininkė kyla į kovą dėl pinigų

Tenisininkė Serena Williams pasisakė prieš užmokesčio nelygybę. Sportininkė savo esė, kurią publikavo žurnalas „Fortune“, atkreipė dėmesį, su kokia diskriminacija darbo rinkoje susiduria juodaodės.

Sportininkė S.Williams pati ne kartą yra susidūrusi su diskriminacija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sportininkė S.Williams pati ne kartą yra susidūrusi su diskriminacija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 3, 2017, 8:49 AM

Teniso čempionė teigia, kad juodaodės Amerikoje uždirba 37 proc. mažiau nei vyrai ir 17 proc. mažiau nei baltaodės.

S.Williams teigė, kad juodaodės moterys JAV turi dirbti 8 mėnesius ilgiau, kad uždirbtų tokią pat sumą, kokią per metus gauna jų kolegos vyrai. Eidamos tas pačias pareigas skirtingas sumas gauna ir skirtingų rasių moterys – baltaodėms mokamas didesnis atlyginimas.

Visuomenėje vis dar egzistuojančią diskriminaciją 35 metų S.Williams iliustravo pavyzdžiais iš savo patirties.

„Vyrai kolegos man rodydavo nepagarbą.

O pačiais skaudžiausiais laikais buvau rasistinių priekabių auka – ir teniso aikštynuose, ir už jų“, – rašė sporto žvaigždė.

Šių metų balandžio mėnesį Rumunijos teniso komandos kapitonas Ilie Nastase rėžė rasistinį komentarą apie S.Williams dar negimusį kūdikį: „Pažiūrėsime, kokios spalvos jis bus. Šokolado su pienu?“ Tenisininkę ir jos kolegę Joanną Kontą jis išvadino „prakeiktomis kalėmis“.

O visiškai neseniai buvęs teniso čempionas Johnas McEnroe pareiškė, kad S.Williams būtų maždaug 700-a pasaulyje, jeigu jai būtų leidžiama varžytis su vyrais.

„Laimei, turiu vidinę varomąją jėgą ir draugų bei šeimos paramą, kuri verčia mane judėti pirmyn. Bet ši neteisybė vis dar skaudina“, – rašė sportininkė.

„Skurdo, diskriminacijos ir seksizmo ratą kur kas sunkiau nutraukti, negu pagerinti „Grand Slam“ rekordininko titulą, – tvirtino sportininkė, esanti pirmojoje pasaulio tenisininkių reitingo vietoje. – Mūsų motinos, žmonos, dukterys, dukterėčios, draugės ir kolegės nusipelnė tokio pat atlyginimo, bet labiausiai jo nusipelnėme mes pačios.

Juodaodės moterys, būkite bebaimės. Reikalaukite tokio pat atlyginimo. Kaskart, kai tai darysite, palengvinsite gyvenimą toms, kurios yra už jūsų.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.